Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Navels: "Niet top maar ook zeker niet rampzalig"

Zuid-Afrika: citroenen vormen lichtpuntje Europees citrus exportseizoen

Egyptische Valencia's vormen een obstakel voor Zuid-Afrikaanse Valencia's en Navels in de EU en Rusland in een seizoen dat gekenmerkt wordt door kleiner fruit en zorgen over het vermarkten van deze impopulaire maten."We zijn niet in paniek maar de prijzen zijn zeker niet waar we op gehoopt hadden," vertelt Hannes de Waal, directeur van Sundays River Valley Citrus Company. "Het Navel-seizoen is niet geweldig maar ook niet rampzalig," stelt een andere Navel-exporteur.

Na een lastige start met Satsuma's, die kampten met kwaliteitsproblemen, gevolgd door een grote Nova-oogst die maar moeilijk te vermarkten was en een moeizaam grapefruitseizoen, is er een stemming ontstaan die varieert van voorzichtig optimistisch tot geïrriteerdheid bij Europese handelaren die grote volumes Egyptische sinaasappelen van dubieuze kwaliteit hebben gekocht tegen lage prijzen, wetende dat de Zuid-Afrikaanse oogst weldra op de markt zou komen. Daarnaast is het moeilijk concurreren met de overvloed aan Europees zomerfruit en zelfs in Rusland lijkt het WK de afzet van Zuid-Afrikaans niet op te drijven omdat de markt ook hier overspoeld wordt met fruit uit Marokko en Egypte. 

De kwaliteit van de Zuid-Afrikaanse Navels is 'tien keer beter dan vorig jaar', vertelt een handelaar uit Oostkaap. Er zijn weinig problemen met bederf of de kwaliteit, alleen wat lichte windschade. De huidige lagere temperaturen in het land zullen de kleuring van het fruit ten goede komen. 

De maten van de Navelsinaasappelen zijn echter bescheiden en dat zorgt voor druk op de kleinere maten. Sundays River Valley oogstte dit jaar de grootste maten. Aangezien het Midden-Oosten een markt voor kleine maten is, wordt veel Zuid-Afrikaans citrus hier afgezet, waardoor de markt onder druk staat. Het helpt ook niet dat de Ramadan dit jaar erg vroeg viel.

De prijsgevoelige markt in het Midden-Oosten ziet er momenteel goed uit en voor handelaren die zich op andere markten richten, zoals Canada, zijn de vooruitzichten eveneens prima. 

In de Oostkaap is het Navelseizoen halverwege, met nog zo'n twee weken te gaan voor Navels en Navelates. De rand devalueert ten opzichte van andere valuta's en dat is momenteel gunstig voor de Zuid-Afrikaanse export

Gered door de regen
Het citroenenseizoen is stabiel qua volumes. De eerste prijzen zijn met een derde gedaald maar de afgelopen maand zijn ze gestabiliseerd en zelfs weer iets gestegen. 

De zware regenval in Argentinië heeft het citroenenseizoen verstoord en de Argentijnse exportstijging van 30% werd niet gerealiseerd, zeer tot de opluchting en verrassing van de Zuid-Afrikaanse sector.

"Ik ben blij met het huidige afzettempo van onze citroenen," vertelt Hannes de Waal van het SRCC. 

Nog niet gered door de regen
In Gamtoos Valley in Oostkaap hopen telers vurig dat de regen- en sneeuwbuien vanuit Westkaap verder oostwaarts zullen trekken. De Kouga Dam staat met 7,8% op haar laagste peil ooit. Citrustelers in de regio Patensie maken zich dan ook grote zorgen over de aanhoudende droogte. 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018