Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aardappelmarkt Oost-Duitsland week 26/2018

Duitsers stappen deze week over op lokale vroege aardappelen

In Duitsland zet men momenteel nog altijd Duitse aardappelen af van de oude oogst, die nog in de koelhuizen liggen. De kwaliteit van deze voordelige aardappelen is goed. Vooral onder de consumenten in Mecklenburg-Vorpommern is de vraag groot. Deze week zal men vermoedelijk compleet overstappen op Duitse vroege aardappelen uit Breisgau en de regio Hannover. Resthoeveelheden van Egyptische en Spaanse vroege aardappelen worden deze week eveneens nog afgezet. Spaanse aardappelen hebben momenteel een inkoopprijs rond de 50 euro per 100 kg. Overwegend vastkokende aardappelen uit Breisgau zijn voor 40 euro per 100 kg te krijgen. De vastkokende aardappelen kosten 2 euro meer per 100 kg.

Brandenburg
Duitse aardappelen van de oude oogst zijn nauwelijks nog in het assortiment van de handelsketens te vinden. Deze week worden er nog overwegend Spaanse en Israëlische vroege aardappelen verladen evenals de eerste vroege aardappelen uit de Pfalz. Eigenlijk zou het overgrote deel reeds deze week uit de Pfalz komen. De prijsverschillen tussen de verschillende herkomsten zijn enorm. Voor de Duitse vroege aardappelen wordt er circa 40 euro per 100 kg gevraagd. De prijs van Spaanse aardappelen ligt nog zo'n 10 euro per 100 kg hoger. Hier en daar heeft het in de afgelopen dagen geregend, deels echter in slechts kleine hoeveelheden. Op de zandgrond in Brandenburg groeien de aardappelen momenteel maar langzaam. De prijzen bleven op het niveau van voorgaande week.

Sachsen
Hier verlaadt men nog steeds Duitse aardappelen uit de koelhuizen van de oogst van 2017. De kwaliteit hiervan is nog steeds goed. Van de premiumaardappelen liggen er echter alleen nog restvoorraden in bewaring. Er is vanuit de handelsketens continue vraag naar aardappelen van de oude oogst. Het prijsniveau voord de Duitse oude aardappelen blijft stabiel op niveau van vorige week. Spaanse vroege aardappelen worden tevens aangeboden, maar dit is wel de laatste week. Vanaf volgende week worden ze vervangen door vroege aardappelen uit de Pfalz. Marktdeelnemers melden een seizoen typische, rustige afzet. De prijzen bleven op het niveau van de voorgaande week.

Sachsen-Anhalt
Het aanbod aan Duitse aardappelen van de oude oogst die nog in bewaring liggen, is inmiddels gering. Deels is de afzet van deze aardappelen weer onverwacht gestegen. Deze aardappelen zijn namelijk goed en voordelig en worden daarom graag door de consumenten gekocht. De resthoeveelheden zijn deels uit de pootaardappelteelt. Plaatselijke verzendhandelaren zetten nog resthoeveelheden af van Duitse oude aardappelen aan het buitenland. Op de lokale markt worden inmiddels alleen nog Duitse vroege aardappelen aangenomen. In sommige regio's is er inmiddels sprake geweest van sterkere regenval, terwijl het op sommige plaatsen nog steeds veel te droog is. Zo wordt er van zeer uiteenlopende groeiomstandigheden gesproken, die een zeer uiteenlopende oogst doen verwachten. Vergeleken bij voorgaande week zijn er geen prijsveranderingen.

Thüringen
Het aanbod aan lokale aardappelen uit de koelhuizen raakt op, maar deels is men inmiddels al volledig overgestapt op vroege aardappelen. Duitse vroege aardappelen worden uit de Pfalz afgenomen. Er worden prijzen rond de 45 euro per 100 kg genoemd. Voor deze week wordt een duidelijk prijsverval voor deze aardappelen verwacht. Het aanbod aan Spaanse vroege aardappelen raakt langzaam op. Restvoorraden worden deze week nog verpakt. Israëlische vroege aardappelen worden eveneens nog aangeboden. Hun prijsniveau ligt op 38 euro per 100 kg. De eerste kleinere hoeveelheden vroege aardappelen uit Sachsen-Anhalt zijn eveneens beschikbaar. Ze hebben nog geen hele vaste schil, maar worden als actieproduct vermoedelijk snel genoeg afgezet. De aardappelafzet blijft beperkt op het momenteel hoge prijsniveau. Die prijzen bleven op het niveau van de afgelopen weken.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018