Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: koude douche voor meer en grotere avocado's

Een wetenschappelijke test die de afgelopen twee jaar door subtropisch handelsbedrijf Trops werd ontwikkeld mikt op een soort douche voor luchtirrigatie op avocadobomen om die af te koelen en daardoor de teelt en de maat van het fruit te vergroten.

José María Hermoso, onderzoeker met 40 jaar ervaring, legt uit dat deze techniek draait om het verlagen van de temperatuur van de bladeren om te voorkomen dat het fotosynthesesysteem van de plant tijdens de heetste maanden niet helemaal naar behoren functioneert.

Ondanks dat Axarquía, een gebied in Malaga, Europa's belangrijkste producent van avocado's is, is het klimaat er volgens Hermoso niet gelijk aan de tropische fruitgebieden waar de temperaturen milder zijn en de vochtigheid hoger is.

"Tijdens de zomer liggen de temperaturen ver boven de 35° C. Als gevolg hiervan zwakt de plant z'n fotosynthesesysteem af en dat heeft invloed op z'n prestaties," zegt hij.

Hermoso vertelt dat deze test probeert om de boom een douche te geven om hem zo af te koelen en in het ootje te nemen om het klimaat zo veel mogelijk te laten lijken op dat van z'n plaats van herkomst."

De resultaten hebben al een stijging van de productie laten zien en ook nog eens een verbetering in de grootte van het fruit, wat volgens Hermoso een grote stap is gezien de toenemende marktvraag.

"Soms kan het interessant zijn om minder, maar wel groter fruit aan de boom te hebben," zegt de onderzoeker.

Hij legt uit dat het voordeel van het afkoelen van de avocadobomen tijdens de uren dat deze het meest verdampen al bestudeerd is.

Het onderzoeksstation testte dit 20 jaar geleden met goede resultaten vanuit het gezichtspunt van de hydrische staat van de plant en de toename van het fruit.

Volgens Hermoso moest toentertijd van de techniek afgezien worden. 

"De technologie die toen beschikbaar was en de hoeveelheid water die gebruikt moest worden, maakten het voor de telers niet winstgevend."

Met de huidige technologie kan het effect met veel minder water behaald worden en bestaan er automatiseringssystemen die voor elke teler haalbaar zijn."

Trops, met een hoofdkantoor in Vélez-Málaga en een productie van 2300 telers, voert al twee jaar testen uit en het plan is om daar nog eens twee jaar aan toe te voegen.

"Avocado's zijn een erg cyclisch gewas en we proberen altijd de even jaren te kiezen, zodat ze het ene jaar een grote hoeveelheid produceren en het volgende jaar een kleinere hoeveelheid. Op deze manier zijn de resultaten betrouwbaarder," voegt de onderzoeker eraan toe.

Bron: EFE

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018