Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Tussen 11.000 en 15.000 hectare kaki en citrus beschadigd

Kwart van Valencia's kaki-oogst beschadigd door hagel en vorst

Valenciaanse telers werden op zondagmiddag verrast door een hagelbui en sterke wind, die ernstige schade hebben toegebracht aan 11.000 hectare aan citrus- en kaki-plantages in de regio La Ribera del Xúquer, met een verlies van naar schatting 47 miljoen euro."Er is hagel gevallen in het belangrijkste teeltgebied van Rojo Brillante in Spanje met aanzienlijke gevolgen voor L'Alcúdia, Alzira, Algemesí, Tous en Alberic, naast andere gemeenten", zegt Pascual Prats, voorzitter van de Spaanse Kaki-vereniging. "Deze storm heeft rampzalige gevolgen voor veel telers en we schatten dat meer dan 80 miljoen kilo kaki's verloren is gegaan", zei hij.

Volgens een eerste raming van de Valenciaanse telersvereniging (AVA-ASAJA) overschrijdt het door de storm getroffen teeltgebied meer dan 11.000 hectare met economische verliezen van 47 miljoen euro. La UNIO de LLauradors beweert echter dat het getroffen areaal 15.000 hectare beslaat en dat de economische verliezen meer dan 80 miljoen euro kunnen bedragen.Volgens de agrarische organisaties was de storm kort, maar zeer sterk. De schade heeft zelfs het hout van de bomen aangetast en daarom hebben ze het ministerie van Landbouw gevraagd om zo snel mogelijk beschermingsmiddelen te regelen om de wonden te helen en schimmels in de bomen te voorkomen.De kaki's zijn het hardst getroffen. Het aantal getroffen hectaren bedraagt ​​3.500, waarvan vele met 100% verloren teelt. Volgens de ramingen van AVA-ASAJA zal de impact van deze storm alleen al leiden tot een daling van 15% in de volgende Valenciaanse kaki-oogst. Dit, samen met de 10% vermindering die al door vorst in februari en maart was veroorzaakt, zal ertoe leiden dat minstens een kwart van de Valenciaanse kakiteelt verloren gaat.Deze omstandigheid zal ook een negatieve impact hebben op de werkgelegenheidscijfers aangezien het oogsten van kaki's een belangrijke bron van werk is voor de regio La Ribera del Xúquer.

7.000 hectare citrus beschadigd
Ongeveer 7.000 hectare van het areaal dat gewijd is aan mandarijnen en sinaasappelen is in meer of mindere mate aangetast. De omvang van de schade varieert tussen 20% en, in de meest extreme gevallen, 100% van de oogst. Op dit moment is het fruit echter nog steeds klein, dus het is afwachten tot het fruit volgroeid is om te weten wat de werkelijke omvang van de schade is. In elk geval hebben technici al vastgesteld dat er wonden zijn in de schil van het fruit, veel bladeren en fruit op de grond liggen, schade aan het hout is en zelfs bomen zijn ontworteld vanwege het geweld van de wind.De storm van 1 juli heeft ook schade aangericht aan andere tuinbouwproductie in het gebied. Zo zijn 350 hectare groentenplantages en ongeveer 100 hectare fruitboomgaarden zwaar getroffen, vooral meloenen, watermeloenen, tomaten, avocado's, perziken en nectarines.Ernstige schade op AVA-ASAJA test-teeltbedrijf
De storm heeft ook een enorme tol geëist van Finca Sinyent, een test-teeltbedrijf van AVA-ASAJA. De kracht van de wind en de hagel heeft niet alleen een groot deel van de gewassen vernietigd waarmee de agrarische organisatie aan het experimenteren was, maar het heeft ook heel wat schade aangericht aan de faciliteiten en infrastructuur van het onderzoekscentrum. De beschermende dekking van het gebouw, deels gefinancierd door de Pere Compte Foundation, vloog door de lucht en maaide alle bomen weg die het op zijn pad vond. De wind heeft ook netten afgescheurd en schade veroorzaakt aan kassen.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018