Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Seizoen eindigt met felle concurrentie Egypte en Marokko

Spanje vergroot sinaasappelexport buiten de EU

De verwachte forse daling van het volume heeft geen negatief effect gehad op de totale export. Vanaf 30 april bereikte de buitenlandse afzet van sinaasappelen een volume van 1,27 miljoen ton, ten opzichte van 1,34 miljoen het jaar daarvoor, zo blijkt uit de laatste cijfers van CGC. De lichte daling van 5,2% staat haaks op de prognose van oktober, waarin sprake was van een forse daling van de sinaasappelproductie, tot wel 11%. Op 17 juni lag het totale exportvolume naar landen buiten de EU zelfs hoger (159.182 ton) dan vorig seizoen (132.533 ton). Volgens de landelijke organisatie van particuliere citrushandelaren kan dit toegeschreven worden aan het feit dat de oogst, omdat deze kleiner was, beter benut werd en de gunstige regulerende invloed van sapverwerkers op de prijzen op de versmarkt."

Over het algemeen is er sprake van een stabiele aanvoer van sinaasappelen in de EU en op haar grootste markten, Duitsland en Frankrijk, waar de resultaten nog iets beter zijn. Op de derde belangrijkste markt, het Verenigd Koninkrijk, liep de afzet daarentegen terug. "Er heerst onzekerheid omtrent Brexit en de devaluatie van het Britse pond ten opzichte van de euro (rond de 20% sinds het referendum). Dit bemoeilijkt de handel en heeft de aanvoer uit derde landen vleugels gegevens," melden bronnen binnen het CGC. 

De herhaaldelijke waarschuwingen voor een kleine oogst door diverse landbouworganisaties gedurende de zomer van 2017, voor de officiƫle raming naar buiten werd gebracht, heeft de markt voor de eerste sinaasappelen van het seizoen, de Navelina's, gevormd. Europese kopers verlengden het seizoen van Valencia's uit het zuidelijk halfrond. Wekenlang heeft dit gevolgen voor de vraag naar Spaanse sinaasappelen gehad. De sapindustrie, die goede prijzen betaalde dit seizoen, heeft bijgedragen aan het herstel en zodra de voorraden uit het zuidelijk halfrond uitgeput waren, normaliseerde het Navelseizoen met een stabiele vraag."

Een dergelijke situatie herhaalde zich aan het einde van het huidige seizoen voor de late Navels en Valencia's. "In maart verspreidden officiĆ«le instanties het onjuiste bericht dat het seizoen abrupt ten einde zou komen, hetgeen voor sommige Europese platforms aanleiding was om hun programma's op het zuidelijk halfrond eerder te starten, toen er nog een goede beschikbaarheid van Spaanse sinaasappelen was," aldus het CGC. 

Tijdens het grootste gedeelte van het tweede seizoen (van januari/februari tot april/juni) kregen Navelsinaasappelen te maken met een aanzienlijk verschil tussen telersprijzen en retailprijzen. De grotere aanvoer en de felle concurrentie van sinaasappelen uit Marokko en bovenal uit Egypte, vanwege de devaluatie van het Egyptische pond ten opzichte van de euro en dollar, maakten het seizoen bij tijden zwaar. "De oneerlijke concurrentie, die voortkomt uit lagere maatschappelijke en milieustandaarden, kwamen sterker naar voren op opkomende markten, zoals de Chinese. In China heeft de groeiende afzet van goedkopere sinaasappelen van wisselende kwaliteit gezorgd dat de verkoopdoelstellingen van Spaanse sinaasappelen niet konden worden bereikt. In overige derde landen, waaronder Canada, houdt het succes van het voorgaande seizoen echter aan met een groei van bijna 60%.