Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrikaanse blauwe bessenteelt richt zich op aanvullen lokale tekorten

Het Zuid-Afrikaanse blauwebessenseizoen is vroeg aangebroken dit jaar. Toch wijst een deskundige erop dat het niet ongebruikelijk vroeg begonnen is zoals vorig jaar het geval was. "Er is wel meer fruit en ook eerder in het seizoen. Dit is te danken aan een combinatie van vroege rassen, andere teeltwijzen en het klimaat."

Er zijn de laatste jaren fors meer blauwe bessen aangeplant, waaronder vroege rassen die fruit geven in deze periode, wanneer er weinig aanbod op de markt is. De teelt in tunnels en manipulatie door middel van snoeitechnieken zijn middelen om een vroege oogst te forceren. Daarnaast bevindt een aanzienlijk deel van de nieuwe blauwebessenplantages zich in delen van het land waar de omstandigheden optimaal zijn voor een vroege oogst, zoals in het noorden van Zuid-Afrika en in Zambia en Zimbabwe, hoewel het verschil tussen de start van het seizoen in Zimbabwe en Zuid-Afrika marginaal is. 

Blauwebessentelers in de provincies Limpopo, Mpumalanga en Noordwest zijn mondjesmaat begonnen aan de oogst. Een aantal verwacht binnen twee tot drie weken op volle kracht te kunnen oogsten. Eén teler die vorig jaar zijn eerste bessen plukte, vertelt aan FreshPlaza dat de smaak van het fruit dit jaar beter is omdat de struiken volwassenener zijn. "Het fruit is erg vroeg dit jaar. Vorig jaar begonnen we pas in week 29 aan de pluk."

Ook in West- en Zuidkaap is de oogst aangevangen, geholpen door koufronten die over de provincie trekken en zorgen voor een goede kleurontwikkeling en rijping van de bessen. 

De export van Zuid-Afrikaanse blauwe bessen zal later deze maand beginnen. 

Lokale blauwe bessen nu bijna 10 maanden per jaar beschikbaar
Momenteel worden de bessen lokaal negen tot tien maanden per jaar geplukt, terwijl het fruit een jaar of zes 
geleden maar drie tot vier maanden per jaar verkrijgbaar was. Er is behoefte aan het dichten van het gat in de lokale aanvoer, dat loopt van eind maart tot begin mei. 

Een jaarronde blauwebessenproductie is het ultieme doel en daarom experimenteren sommige telers met snoeitechnieken. Het oogsten van blauwe bessen in april en mei is in technisch en agrarisch opzicht echter een hele uitdaging. Deskundigen verwachten dat het volgende gat dat gedicht zal worden waarschijnlijk de maand maart zal zijn. 

"Een oogst in mei zal ten koste gaan van die in september die de Zuid-Afrikaanse sector juist goede exportmogelijkheden biedt en de maand is waar iedereen zich op richt," vertelt een teler. "Men moet dus kijken of het het waard is om de volumes van september op te offeren voor een oogst in mei."

Voorlopig wordt er gekeken naar nieuwe importmarkten omdat de binnenlandse productie niet toereikend is om de Zuid-Afrikaanse markt jaarrond van blauwe bessen te voorzien. Toch is heel veel import de afgelopen jaren vervangen door lokale aanvoer.

Momenteel wordt er geïmporteerd uit Polen en Nieuw-Zeeland, naast Zimbabwe, van waaruit de lokale aanvoer in Zuid-Afrika wordt aangevuld.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018