Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Minder fruit mede door gebrek aan pollinerende insecten

Mogelijk slechte bessenoogst in Noorwegen

De koude en regenachtige dagen in juni zullen naar alle waarschijnlijkheid niet zonder gevolgen blijven voor de Noorse groenten- en bessenteelt. Bij onderzoekkwekerij Holt van het Noorse Instituut voor Bio-economie (NIBIO) stonden de bramen twee weken later dan normaal in bloei. "Grotendeels is dat te wijten aan de vele regen. De telers komen ook moeilijk het land op omdat het te nat is," vertelt Inger Martinussen, manager van NIBIO voedingsmiddelen in Holt, in het noorden van Noorwegen.

Weinig insecten

Dat de bloei van de bramen en de blauwe bessen ondanks het slechte weer nu toch goed op gang is gekomen, is te danken aan de optimale omstandigheden in het afgelopen najaar toen de basis werd gelegd voor de bloei van dit jaar. Helaas zijn er dit jaar door de kou wel te weinig insecten om de bloemen te pollineren en bovendien zijn een aantal bloemen weggeslagen door de regen, zodat het toch nog spannend blijft.

Geen paniek

In ideale omstandigheden hebben de bramen vanaf de bloei een week of zes nodig voor de vruchtvorming. In een kas met een gemiddelde temperatuur van 18 graden duurt dat ongeveer een maand, maar met temperaturen van zo'n zes graden ligt dat anders. "Normaal gesproken zijn de bramen hier in het noorden vanaf half juli oogstbaar. Dat zal dit jaar wel eind juli/begin augustus worden," vertelt Martinussen. Volgens haar is er geen reden tot paniek, maar dan moet het nu wel stoppen met regenen.

Bron: www.ht.no


Publicatiedatum: 4-7-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: