Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Poolse teler:

Tekort ijsbergsla wordt alleen maar groter

Evenals in de rest van Europa ondervindt de groententeelt in Polen, en dan met name die van ijsbergsla en babyspinazie, hinder van het onvoorspelbare weer van de laatste tijd. 

"Het is echt moeilijk weer dit seizoen, met temperaturen tot 29 graden overdag en nachten waarin het kwik tot onder de tien graden zakt. Het weer heeft gevolgen gehad voor onze productie omdat veel ijsbergsla last heeft van 'tipburn', beschadigingen langs de bladrand, waardoor hij niet geschikt is voor de verkoop," vertelt Hubert Bisialski van Primavega. 

Snelgroeiende zomerslasoorten zijn gevoelig voor dit fenomeen, hoewel het ook in het voor- en najaar voor kan komen. De planten zijn niet in staat om voldoende water en voedingsstoffen naar het snelgroeiende bladweefsel in het hart van de plant te transporteren.

"Gelukkig hebben we genoeg sla om aan onze contracten te voldoen maar extra export en verkoop zijn nu niet mogelijk. De komende twee tot drie weken zal het naar verwachting warm en droog blijven en ik ben bang dat de situatie alleen maar erger zal worden. We exporteren veel van onze producten naar Italië maar ik denk dat het Verenigd Koninkrijk en Ierland het meest last van het tekort zullen hebben," vervolgt Hubert. 

Volgens Hubert zijn de huidige prijzen verdubbeld ten opzichte van die van vorig jaar deze tijd. "Dit jaar krijgen we €6 per doos, ten opzichte van €3 vorig jaar." Hoewel sla momenteel voor problemen zorgt, vertelt Hubert dat de situatie voor babyspinazie nog problematischer dreigt te worden.

"We telen alleen vollegrondsgroenten en zijn dan ook kwetsbaar voor de grillen van het weer, zoals ook dit jaar het geval is. Op dit moment kunnen we niet veel meer doen dan de situatie dagelijks in de gaten houden."


Voor meer informatie:
Hubert Bisialski
Primavega
Tel: +48 236619393
Email: h.bisialski@greenfactory.com.pl
green-factory.com 
Publicatiedatum: