Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Jan Vermeiren, Exofi

“Laagste prijs in 10 jaar voor Hass-avocado’s”

Tholen – "Het is dit jaar een vreemde avocadomarkt. Vorig jaar was er tijdens de Ramadan een tekort aan groene avocado's en lagen de prijzen tussen de 10 en 12 euro per doos", vertelt Jan Vermeiren van Exofi. "Tijdens de Ramadan van dit jaar was er veel aanbod van groene avocado's uit Peru en lag de prijs rond de 7 euro." Ook het aanbod van Hass-avocado's is dit jaar erg hoog. Er is een overaanbod van Hass-avocado's met als gevolg lage prijzen. Waar de prijzen vorig jaar rond de 12 à 13 euro lagen, zitten ze dit jaar tussen de 8 à 9 euro per doos. "In de laatste tien jaar is het nog niet gebeurd dat de prijzen van de Hass zo laag zijn als op dit moment." De vraag naar avocado's is in België aan het evalueren naar 80% Hass en 20% groen. België is één van de weinige landen waar de vraag naar groene avocado's nog redelijk hoog is. "In Spanje en Frankrijk eten ze al tien jaar enkel Hass-avocado's, maar België gaat ook steeds meer over op de ready-to-eat Hass-avocado. Of België de groene avocado's helemaal links laat liggen, is moeilijk te zeggen. Het is lijkt een beetje op het perzik en nectarine verhaal. De consumptie van nectarines is ook achtmaal hoger dat van perzik, maar ze verdwijnen toch niet helemaal. De groene avocado wordt op dit moment enkel nog door Marokkaanse bevolkingsgroepen tijdens de Ramadan gevraagd", aldus de importeur. Ondanks de groeiende consumptie van avocado kan het de massale aanvoer niet bijhouden. "We zien dat in de zomer de consumptie van avocado hoger is dan in de winter. Ook is de avocado 'booming' omdat ze veel worden gebruikt in kookprogramma's op tv. De avocado is van een exotisch product geëvalueerd tot een gangbaar product dat bekend is in alle huishoudens. Ook is het product erg gezond en gezonde producten zitten erg in de lift", aldus Jan,

Exoten
De exotenmarkt ligt tijdens de zomermaanden op zijn gat. Door de grote aanvoer van steenfruit uit Spanje daalt de vraag naar exoten. "Toch zien we dat een aantal producten wel standhoudt zoals mango en passiefruit. Ook zien we een piek in de consumptie van limoenen, maar die krijgen te maken met hetzelfde als de avocado's", zegt Vermeiren. "Normaal gezien zijn de prijzen sky high in juli en augustus boven de €10,- voor een kist van 4,5 kilo. Door de enorme aanvoer vanuit Mexico en Brazilië zullen de prijzen onder druk komen te staan."

Hoewel elk jaar de consumptie van ananas daalt tijdens de zomerperiode ziet de importeur ook dat de laatste twee weken de kwaliteit wat minder is. "We hebben de laatste jaren bijna geen kwaliteitsproblemen gehad van ananas uit Costa Rica. Echter zien we de afgelopen twee weken wat mindere kwaliteit van een aantal leveranciers. Naast de lage consumptie van ananas zien we ook dat de bananenprijzen op het laagst van het jaar zijn. En door klimatologische omstandigheden en overstromingen in Kenia hebben we de laatste vier weken een tekort aan haricots verts. De exotenmarkt is niet zoals in de winterperiode. We hebben onze wekelijkse aanvoer, maar in de zomer is er veel ander fruit op de markt", besluit Jan. 

Voor meer informatie:
Jan Vermeiren
Exofi Fresh Market
Werkhuizenkaai 112, mag.25-26
B-100 Brussel
+32(0) 2 243 1249
+32(0) 475 8609 80

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018