Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Courgettes: alleen 14-sortering levert ‘aardige’ prijs op

Tholen – "Ik heb het idee dat de verschillen tussen de maten en de daarbij behorende prijzen steeds groter worden", vertelt courgetteteler Theo van der Elst. "De courgettes zijn prachtig, maar de prijzen zijn een stuk minder. Alleen voor de sortering waarbij er 14 courgettes in een 5-kilokist gaan, zijn de prijzen wel 'aardig'. Voor de kleinere en grotere sorteringen zijn de prijzen stukken minder."Door het vroege, warme weer is er naast aanbod van glascourgettes ook volop aanbod van courgettes uit vollegrond. De markt staat dan ook flink onder druk. Daarbij komt dat ook de aanvoer uit het zuiden maar blijft aanhouden. Theo: "Het lijkt wel alsof ze daar in het zuiden steeds langer doorgaan. Toch zie je wel kwaliteitsverschil. Een Nederlands glascourgette kun je goed onderscheiden van een courgette uit de vollegrond of uit Spanje."

Betere prijzen geel en groen wisselen af
De kas in Poeldijk van in totaal 0,9 hectare staat zomers voor de helft vol met groene courgettes. De andere helft van de grond krijgt rust, nadat de kas in de winter vol heeft gestaan met andijvie. Theo: "De grootste piek heb ik inmiddels wel achter de rug, maar nog steeds snij ik flink door."

Omdat de groene courgettes bij vlagen zowat geen mannetjesbloemen produceren, heeft Theo ook een kap met gele courgettes staan. Die dienen als back-up om voldoende mannetjes te hebben voor de bestuiving. De oogst van beide kleuren gaat naar The Greenery. Theo: "De gele courgettes groeien nog sneller dan de groene, dus bij de gele courgettes ga ik twee keer per dag rond. De prijzen voor geel zijn nu beter, maar in het begin van de teelt gingen de groene courgettes juist voor betere prijzen de deur uit. De prijzen schommelen sowieso sterk."

Juiste maten snijden
De zomerwarmte deert de courgettes niet. "Het gewas kan er prima tegen, maar je moet er wel bovenop zitten. Ik snij alles zelf, dus ik weet precies hoe ik de juiste maten kan snijden. Zo'n 90% van de courgettes die ik snij zijn geschikt voor de 14-sortering. Wanneer je wisselend personeel hebt rondlopen, kan ik me voorstellen dat het lastiger is om de juiste maten te snijden."

Voorlopig ziet Theo de marktsituatie niet direct veranderen. "Op een gegeven moment zou de zuidelijke aanvoer toch moeten opdrogen. Ook een hagelbuitje, waarbij de natuurcourgettes in het nadeel zijn, zou de markt enigszins moeten ontlasten. Wanneer dat niet gebeurd, zullen de prijzen voorlopig nog wel even zo blijven. Door veel 14-sortering te snijden, ontspring ik nog redelijk de dans."


Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018