Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turkse export kersen naar 54 miljoen dollar in twee maanden

Turkije is de wereldleider in de kersenteelt en heeft in april en mei voor 54 miljoen dollar aan kersen geëxporteerd. Dit was in het voorgaande jaar slechts 19 miljoen dollar, wat neerkomt op een toename van 184%.

De voorzitter van de Egeïsche exporteursvereniging van groenten en fruit Hayrettin Ucak: "We verwachten dat de export de rest van het seizoen in een vergelijkbare trend zal blijven. Er werden hogere temperaturen gemeten in de maand april waardoor de kersen ongeveer 20-25 dagen eerder rijp waren. In mei was er veel regen waardoor veel telers in paniek raakten. Als gevolg daarvan zijn ze allemaal begonnen met oogsten om hun producten tegen regen te beschermen. Hierdoor was er een te grote stijging van het aanbod op de markt wat een duidelijke prijsdaling veroorzaakte. Nu is deze situatie voorbij en beginnen de prijzen weer te stijgen. Onze telers zijn tevreden over de prijs op de exportmarkt en we verwachten dat de export in juli en augustus met hetzelfde tempo zal doorgaan.

De groei in termen van volume was ook aanzienlijk. Turkije exporteerde in april en mei van 2017 7.711 ton kersen, tegenover 20.391 ton in dezelfde periode van dit jaar - een stijging van 164%. Turkse kersentelers exporteerden naar 48 landen. Daarvan exporteerde Duitsland met bijna 30 miljoen dollar het meeste, gevolgd door Rusland en Noorwegen met respectievelijk 8,5 miljoen en 4,6 miljoen dollar.


Bron: Hurriyet

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018