Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turkse fruitexport in 5 maanden verdubbeld

De Turkse export lijkt dit jaar tot nu toe een succesverhaal te zijn. Dit komt door een recente verbetering van de productkwaliteit, exporteurs die op zoek zijn naar alternatieve markten, de heropening van de Russische markt, speciale vluchten van Turkish Cargo en deviezensteun voor de export.

Volgens landelijke cijfers van de Aegean Exporters Association is de Turkse export van vers fruit tussen januari en mei met 105% gestegen tot een waarde van $271 miljoen. In tonnen was er een toename van 49% tot 388.506 ton tegen een exportprijs van 70ct/kilogram.

Ondertussen daalde in dezelfde periode de export van verse groenten met 1% tot $330 miljoen. In tonnen was de daling 11% tot een totaal van 628.574 ton.

In deze periode exporteerde Turkije groenten en fruit naar in totaal 143 landen, waaronder Rusland, Irak, Roemenië en Duitsland. De toename van de export van vers fruit was vooral het gevolg van de snelle stijging van de export van kersen, aardbeien, nectarines en perziken naar Rusland. De kersenexport steeg met 184% in vergelijking met dezelfde vijf maanden vorig jaar en bereikte $54 miljoen. Naast de drie belangrijkste markten, Duitsland, Rusland en Noorwegen, was er ook een opmerkelijke stijging van de kersenexport naar Hongkong, Singapore en Maleisië.

Dailysabah.com vermeldde verder dat de nectarine- en perzikexport in de eerste vijf maanden met 120% steeg naar $28 miljoen en de aardbeienexport met 160% naar $22 miljoen. Een groot deel hiervan werd naar Rusland geëxporteerd, gevolgd door Irak, Roemenië en Saoedi-Arabië.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018