Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Stand van zaken na één jaar CETA

De Canadese ambassade in Den Haag ondersteunt niet alleen Canadese exporteurs, maar helpt ook Nederlandse ondernemers met hun investeringsplannen in Canada. Nederland is tenslotte de tweede investeerder in Canada. Trade Commissioner Diederik Beutener vertelt over de stand van zaken na één jaar CETA.

CETA ging van start op 21 september 2017. In de eerste maanden leek er relatief weinig te gebeuren in het Nederlandse en Canadese bedrijfsleven. Wel waren er geregeld problemen met goederen die in Nederland aankwamen waarvan de declaration of origin ontbrak. Hierdoor kon de exporteur niet profiteren van lagere importtarieven door CETA. Inmiddels is de zomer van 2018 begonnen en zijn de verdragsbepalingen helder. De ambassade ziet een forse toename in Nederlandse investeringen, handelsmissies, beursbezoeken en handelsaanvragen.

Expertise
Canada heeft als relatief jonge natie behoefte aan vele oplossingen die in Noord-Europa beschikbaar zijn. Nederland staat in Canada bekend om expertise in de duurzame bouw, architectuur, zeehavens, waterkwaliteit, watermanagement en agrofood. Op dit moment wordt gekeken hoe de Canadese voedingsmiddelensector naar een hoger plan kan worden geholpen met behulp van Nederlandse food tech. RVO voert een marktonderzoek uit naar de kansen voor de Nederlandse foodtechbedrijven in Canada. Dit zal natuurlijk niet onmiddellijk tot export leiden. Een goede voorbereiding is noodzakelijk, zeker omdat in Canada de regelgeving per provincie kan verschillen.

Toename activiteit
In de komende maanden verwacht de ambassade meer projecten en van grotere omvang. Het aantal handelsmissies van en naar Nederland neemt toe en biedt Nederlandse ondernemers inzicht in kansen. De ambassade organiseert wekelijks voor Nederlandse ondernemers activiteiten. De prioriteit ligt bij de sectoren duurzame energie en technologie, duurzame bouw, agrofood en ICT. De ambassade nodigt regelmatig 'investment champions' uit Canada uit. Dit zijn veteranen uit het Canadese bedrijfsleven (bijvoorbeeld de CEO van Cadbury Canada of Stantec) die bij ondernemers in Europa langsgaan en praktisch advies geven over het zaken doen in Canada. Canadese wetgeving, overheidsinstanties, de logistieke uitdagingen in het enorme land, banken, het vinden van de eerste klanten en verschillen met de Amerikaanse markt; het komt allemaal voorbij in de gesprekken. Ook de Canada Business Days trekken veel Europese ondernemers. Op zo'n dag haalt de ambassade een selectie economische ontwikkelaars uit Canada en enkele topsprekers over. Opvallend is dat Nederland al jaren in de Europese ranglijst van favoriete bestemmingen staat. Duidelijk is dat Canadese steden en provincies weten dat Nederland verantwoordelijk is voor een relatief groot deel van de Europese investeringen en nieuwe banen. Andersom weet Canada ook Nederland te vinden. Na CETA was duidelijk een behoorlijke toename te zien van Canadese bedrijven die investeren in Nederland. 

Uitdagingen
Nederlandse ondernemers kunnen in Canada tegen obstakels aanlopen als ze zich daar willen vestigen. Het openen van een bankrekening is niet altijd eenvoudig, omdat men de kredietwaardigheid van de nieuwe dochteronderneming niet kan peilen. Daarnaast kan de Canadese voedsel- en warenautoriteit lastig zijn, indien u met innovatieve producten de markt op wilt. De eerste klanten komen soms pas na jaren van gedegen business development. De ambassademedewerkers helpen vanzelfsprekend waar mogelijk. Wij weten welke uitdagingen er spelen en kennen de oplossing. Ondanks alle potentiële obstakels valt het ons op dat de Nederlander cultureel gezien zich goed thuis voelt in Canada en snel de draad oppikt.

Bron: Evofenedex

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018