Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Regionale fruittelers en - verkopers doen hun beklag

Duitsland: lokale kersen spelen een ondergeschikte rol in de retail

Vorig jaar was de Duitse kersenoogst bijzonder klein vanwege de nachten met vorst in april. Dit jaar ziet het er echter volledig anders uit: in het uiterste zuidwesten van Baden-Württemberg kon men dit jaar circa tien dagen eerder dan normaal beginnen met oogsten en de kersenbomen hangen er nog steeds vol. Desondanks geeft de lokale en nationale handel momenteel de voorkeur aan kersen uit Turkije en Spanje.

Het is in ieder geval ene onberekenbaar seizoen: want midden maart zei men nog vanwege de toenmalige weersomstandigheden dat de eerste partijen aanzienlijk later dan gebruikelijk verwacht werden. Maar uiteindelijk begon het seizoen dus circa tien dagen eerder dan vorig jaar. Ondanks de grote oogst en tevredenstellende kwaliteit kunnen de grote fruitverkopers de retail nauwelijks bereiken. De prijs van de Duitse kersen is echter niet het probleem. "De kersen zijn heel voordelig, maar desondanks komen we er niet tussen. Ik begrijp de huidige situatie helemaal niet meer'', zegt Lorenz Boll, directeur van verkoopcoöperatie OGS Südbaden.



'Raszuiverheid'
Een oplossing voor de lange termijn zou bijvoorbeeld een herdefiniëring van de variëteiten zijn want de huidige tijdgeest vraagt om hele andere kersen dan vroeger, beweert Lorenz. "De raszuiverheid zoals Turkije die heeft, met twee, drie rassen, hebben wij helaas niet. Wij brengen de hoofdrassen Kordia, Regina en Schneiders op de markt. We hebben echter hele harde, donkere kersen nodig.'' 

Een alternatief is er momenteel echter niet helaas want er worden weliswaar kersen afgezet via de directe verkoop, bijvoorbeeld op straat, maar slechts in beperkte hoeveelheden. Volgens de huidige vooruitzichten zal het (hoofd)seizoen van de kersen nog ongeveer drie weken duren en iets vroeger dan vorig jaar worden afgesloten. Daarna gaat het voor de telers en verkopers in de regio verder met lokale pruimen, waarvan de eerste partijen reeds verkocht werden.



Lokale verkoopcoöperatie
Met de hoofdvestiging in Vogtsburg verkoopt 'Obst- und Gemüsevertrieb Südbaden GmbH' (OGS) reeds meer dan twintig jaar de producten van 'Erzeugergroßmarkt Südbaden eG' (EGRO). Negentig procent van het productvolume stamt van circa 140 hoog geprofessionaliseerde teeltbedrijven binnen de regio Südbaden, die de verkoopcoöperatie dagelijks van versproducten voorziet. Naast asperges en steenfruit distribueert de verkoopcoöperatie ook aardbeien: deze komen meestal van begin tot midden mei op de markt. 

Verdere informatie:
OGS Südbaden GmbH 
Geschäftsführer: Lorenz Boll 
Niederrotweil 80, 79235 Vogtsburg
T +49 (0) 7662 9300 0 
F +49 (0) 7662 9300 93


Publicatiedatum: