Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: kent een tekort aan pruimen

Het pruimenseizoen startte 10 tot 15 dagen later in Badajoz, het belangrijke teeltgebied van de steenfruit. De vertraagde oogst, samen met een aanzienlijke volumedaling, vertaalt zich in aanzienlijke tekorten en een hoge vraag aan het begin van het seizoen."De vraag naar pruimen is momenteel erg hoog", zegt José Aurelio García, manager van Explum. "We hadden vorig jaar meer volume beschikbaar, de daling van de teelt was zeer significant voor de vroege variëteiten." Van de totale pruimenteelt schommelen de verliezen tussen 40 en 50%, voornamelijk als gevolg van de aanhoudende regenval tijdens de bloeitijd, tussen midden februari en maart, en de stormen en hagel een paar weken na het begin van het seizoen", legt hij uit.

Het pruimenseizoen van vorig jaar werd al gekenmerkt door een daling van de teelt. Volgens de teler zal de daling dit jaar veel groter zijn. Naast het fruit dat niet wilde groeien, is er veel fruit dat door hagel werd aangetast en dat niet voldoet aan de noodzakelijke kwaliteitsnormen om als eerste klas te worden verkocht. "Er zijn veel pruimen nodig voor de export," zegt hij.In Chili en Zuid-Afrika zijn de pruimenseizoenen enkele weken geleden ten einde gekomen en de beschikbaarheid van fruit uit Spanje is zeer beperkt. "Op dit moment is er een aanzienlijk tekort: de schappen in de supermarkt zijn vrij leeg en we verwachten dat dit grote tekort aan pruimen minstens twee of drie weken zal aanhouden," zegt Jose Aurelio Garcia.

Explum is volledig gewijd aan de teelt van steenfruit, waarvan 80% rode, gele en zwarte pruimen en 20% nectarines en perziken. Ze zijn bovendien momenteel net van start gegaan met de eerste abrikozenteelt.


De teler uit Extremadura exporteert zijn fruit naar vele markten over de hele wereld. "We kozen al sinds het begin voor overzeese handel, dit is noodzakelijk, gezien het feit dat pruimen niet zoveel worden geconsumeerd als andere soorten fruit. Het is dus erg belangrijk om de juiste marktniches te vinden om onze hele teelt te kunnen afzetten. De belangrijkste markten waren op het Amerikaanse continent, vooral Brazilië en Canada, en vorig jaar waren we het enige bedrijf dat Spaanse pruimen naar Mexico verscheepte. Ook blijven we elke dag marktaandeel winnen in bestemmingen zoals Azië en het Midden-Oosten."

Voor meer informatie:
José Aurelio García
Explum SC
T: +34 924446338
M: +34 615289854
jagarcia@explumsc.com
www.explumsc.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018