Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Spanje: "Telers gaan voor mango's ipv avocado's vanwege watergebrek"

De vraag naar avocado's in Europa groeit zeer snel, met ongeveer 15% per jaar. Het heeft al meer dan 500.000 ton per jaar overschreden. In landen als Mexico worden grote bosgebieden, waar de monarchvlinder leefde, gekapt om het 'groene goud' te planten. In de Chileense regio Valparaíso hebben ze ernstige problemen met de watervoorziening door avocado's. De romigheid van het zeer gewaardeerde fruit is een gevolg van de hoge waterbehoefte van de plant.

"Door het gebrek aan water aan de Andalusische kust van de Middellandse Zee gaat de avocadoteelt een sombere toekomst tegemoet." Door de groeiende agrarische, toeristische, stedelijke en industriële activiteiten zijn de waterreserves aan de Andalusische kust onvoldoende", zegt Javier Braun, vicepresident van de Vereniging van tropische fruittelers uit Spanje, die ons uitnodigde om zijn avocadoplantage te bezoeken aan de rand van Vélez-Málaga, in de regio van La Axarquía.

Gewassen in La Axarquía
In dit prachtige droge subtropisch mediterraan berggebied aan de Middellandse Zee durft niemand avocado's te planten uit angst dat ze zullen sterven vanwege watergebrek. Braun heeft de regering gevraagd te investeren in waterkrachtcentrales om te voorkomen dat duizenden m3 zoet water in de zee terechtkomt.

"Het grootste deel van het water dat verzameld is in het gebied van Grazalema, in Cadiz, belandt in de zee en kan hier in de winter worden overgebracht om het reservoir te vullen. Daarom hebben we die reservoirs: om ze vol te hebben", aldus deze teler. Hij voegt eraan toe dat "er landen zijn zoals Israël, met nog meer woestijnland, die baanbrekend onderzoek verrichten op het gebied van irrigatie, omdat ze worden gesteund door de regering. Waarom gebeurt dat hier niet?"

Zeepbel of een gebrek aan subtropische teelt?
GENA-Ecologistas en Acción waarschuwen al jaren voor de veranderende trends in het oosten van Malaga, evenals voor wat zij noemen "de zeepbel van subtropische teelt, die leidt naar een 'waterineenstorting'." Ze zijn van mening dat het grootschalig telen van deze gewassen niet duurzaam is, omdat ze heel weinig produceren (bijvoorbeeld tot zes keer minder dan sinaasappelbomen) en ze veel water en energie nodig hebben.

Braun probeert de sector te verdedigen door te zeggen dat "de belangrijkste concurrentiefactor van Spaanse avocado's hun kwaliteit is, gezien hun nabijheid tot Europa, waardoor ze in de boom kunnen rijpen en de tafels van consumenten binnen enkele uren kunnen bereiken. Met de hulp van de regering kunnen we duizenden banen genereren."

"We zijn gegaan van een aandeel van 35% in de Europese markt naar slechts 8%." Ondanks de avocado-hype, de prijzen en de grote vraag, hebben we nog steeds praktisch hetzelfde areaal als tien jaar geleden. Zo'n 10.500 hectare bevindt zich in de Andalusische Costa Tropical en de rest op de Canarische Eilanden."

Braun erkent dat "op dit moment meer telers mango's planten in plaats van avocado's vanwege de kwestie van watervoorraden. De prijs van mango's is lager, maar er wordt veel meer geteeld." Hij laat ook een boodschap achter voor politici: "Ik denk dat het niet juist is dat wanneer waterbeperkingen worden gehandhaafd, alleen de landbouwsector worden getroffen, terwijl andere sectoren, zoals golfbanen of hotels, niet onderhevig zijn aan quota."


Bron: elespanol.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018