Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italië: toeristen belangrijk voor champignonafzet in de zomer

De zomer is geen gunstige periode voor de champignonafzet. Toch is er één uitzondering. In de steden rondom de rivier Riviera Romagnola wemelt het van de toeristen en de champignon is hier, samen met de tomaat en rucola ,de meeste gevraagde topping voor op pizza's. "Alle toeristen die hier in de zomerperiode zijn, vertegenwoordigen voor ons een belangrijke afzetmarkt wat betreft de champignons", zegt Giampaolo Evangelisti, commercieel manager van Fungo Cesena.

Verpakking van 2,5 kg

Het Italiaanse Fungo Cesena, een bedrijf dat in de jaren '60 is ontstaan, bestaat inmiddels uit drie partners: Fabio Montalti, Letizia Sirri en Giampaolo Evangelisti, en heeft een GlobalGAP-certificering. "We verwerken 1000 ton champignons per jaar en nog eens 1100 ton champignons worden op de markt gebracht via leveranciers. In de afgelopen jaren hebben we een exponentiële toename gezien van het aantal aanvragen voor kant-en-klare champignons", zegt Evangelisti.

De binnenkant van een van de 12 afdelingen

"Een van onze sterke punten, naast het machinaal gesneden product, is de lijn van handgesneden producten. Natuurlijk is de prijs hiervan hoger, maar het is een eliteproduct dat veel belangstelling trekt. Het kost meer tijd en werk, maar het is een extra service die we onze klanten bieden."

Groeifase

De prijzen van de champignons zijn het hele jaar vrij stabiel, ongeveer €1,60 per kilo. In deze tijd van het jaar nemen de steden rond de Riviera een groot deel van de teel af, maar ook het verkooppunt van het bedrijf is erg populair. De omzet is de afgelopen drie jaar verdrievoudigd. Ongeveer 35% is bestemd voor de groothandelsmarkten.

Hout is favoriet voor het verpakking van champignons

"De toegevoegde waarde van onze champignons is versheid, dus onze toeleveringsketen is zo georganiseerd dat ze binnen 24 uur naar het verkooppunt kunnen. Dit betekent helaas wel dat we sommige delen van Italië, zoals Sicilië moeten vermijden omdat het transport de uiteindelijke kwaliteit niet ten goede komt."

Giampaolo Evangelisti

Het bedrijf is uitgerust met 12 afdelingen waar het 18° C is en de vochtigheid tijdens de groei is 90% en 83% tijdens de oogst. "Zelfs de winkels moeten worden 'opgeleid' wanneer ze champignons verkopen. Nu plaatsen de meesten ze in gekoelde rekken, zoals het hoort, maar amper een jaar geleden zag ik werknemer de champignons besproeien alsof het sla was, schande", concludeert Evangelisti.

Contact:
Fungo Cesena
Via San Mauro 2515
47023 Cesena (FC)
Tel.: 0547/661377

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018