Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Italië: Lage tomatenprijzen vanwege import uit Nederland en België

De lage tomatenprijzen van de afgelopen periode hebben volgens teler Francesco Faccio een specifieke oorzaak, namelijk de invoer van tomaten uit Nederland en België. Deze landen hebben een efficiënte manier van werken en daardoor kunnen zij de kosten laag houden. 

Rosamunda tomaat

"In Nederland verloopt alles gestructureerd en is alles op een bijna industriële manier georganiseerd. In Italië is het meer een soort gilde, een vakmanschap. Ik denk dat dit een van de belangrijkste redenen is waarom de kosten hoger zijn", legt Faccio uit.

Faccio is van mening dat er ook nog een andere reden is voor de lage prijzen van de afgelopen weken. "Juni is een slechte maand voor tomaat, omdat er een overlap is tussen de tomaten uit Fondi en die uit Verona. Er is veel product op de markt en de groothandelsmarkten weten dit. De Nederlandse prijzen zijn voor hen dan ook de norm en hoewel er Italiaanse tomaten worden gekocht, worden deze weer verkocht tegen lage, Nederlandse prijzen. Dat is een trieste zaak voor ons als telers."

Francesco Faccio

Faccio is een jonge teler van 30 jaar die het bedrijf van zijn vader heeft geërfd. In de provincie Verona worden de Rosamunda tomaten geteeld op 4 hectare. De teelt loopt van eind april tot begin december dankzij de verwarming in sommige kassen.
Faccio is van mening dat de presentatie van de tomaten net zo belangrijk is als de teelt en daarom heeft hij gekozen voor een verpakking van 30 bij 40 cm. Deze heeft zachte kleuren waardoor de roze kleur van de Rosamunde goed naar voren komt. Mede dankzij deze maatregel slaagt hij erin om, zelfs in tijden van crisis, goede verkoopcijfers te behalen.

"Om een meer uniform product te verkrijgen, worden de planten uitgedund. Om eventuele ziektes te bestrijden maak ik gebruik van seksuele verwarring onder schadelijke insecten terwijl er ook nuttige insecten worden ingezet. Dit wordt meer gewaardeerd door de retail en door de markten dan het gebruik van conventionele middelen."

Contact:
Az. Ag. Faccio Francesco
Via Preon 209/B
Salizzole (Verona)
Tel.: (+39) 328.9533779

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018