Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Mexico verbiedt aardappelimport uit VS

Een federale rechter heeft de import van verse aardappelen uit de Verenigde Staten verboden omdat het een risico vormt voor de nationale soevereiniteit en veiligheid, evenals voor het recht op voedsel.

De zevende districtsrechter in Sinaloa, gevestigd in Los Mochis, verklaarde verschillende artikelen van de verordening inzake de federale plantengezondheidswet ongrondwettig en was van mening dat de komst van aardappelen uit de Verenigde Staten een risico van voedselafhankelijkheid inhield dat kan leiden tot het verdwijnen van de nationale sector die zich toelegt op de aardappelteelt.

De artikelen impliceren de afwezigheid van fytosanitaire maatregelen voor de import van verse aardappelen uit de VS naar Mexico. Er werd beweerd dat dit impliceerde dat er een onmiddellijk risico was op verspreiding van plagen in het land.

In zijn uitspraak was de rechter van mening dat de invoer van Amerikaanse aardappelen zonder fytosanitaire maatregelen een risico op besmetting inhield; hij beval de bevoegde autoriteiten de toegang van aardappelen te weigeren en fytosanitaire maatregelen te nemen om het risico van deze invoer te beperken.

"Dit zou niet alleen de legitieme belangen van de derde generatie van de benadeelde gemeenschap beïnvloeden, maar het zou ook chili's, tomaten, aubergines en tabaksgewassen in gevaar brengen", aldus de rechter.

De rechter zei dat er een mogelijkheid bestond van verspreiding van quarantaineparasieten afkomstig uit het buitenland die zouden leiden tot de onmiddellijke verdwijning van de Mexicaanse primaire sector die zich toelegt op de aardappelteelt.

Hij merkte ook op dat, aangezien Amerikaanse aardappeltelers overheidssteun hadden die hen een voordeel gaf ten opzichte van Mexicaanse telers, en mensen ten onrechte geloofden dat het beter is om basisvoedingsmiddelen te importeren dan om de teelt aan te moedigen, Mexico uiteindelijk een voedselafhankelijkheid van de Verenigde Staten zou kunnen creëren.

"Deze factoren leiden, als ze interactie met elkaar hebben, tot voedselafhankelijkheid van een buitenlandse macht die de laatste tijd een vijandig beleid tegen Mexico heeft gevoerd en, als het - hypothetisch gezien - dominant zou worden ten opzichte van de nationale markt, het de enige aardappelleverancier zou worden, en een strategische productieve sector van ons land zou verdwijnen", waarschuwde hij.


Bron: El Universal

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018