Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kabinet benoemt chef voedselveiligheid bij NVWA

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) krijgt op korte termijn een Chief Food Safety Officer (CFSO). Dat schrijven de ministers Bruins voor Medische Zorg en Sport en Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in een brief aan de Tweede Kamer waarin zij een reactie geven op het rapport van de Commissie Sorgdrager over de fipronilcrisis. 

Van de NVWA wordt verwacht een sterke autoriteit te zijn, die efficiënt en effectief toezicht houdt en zo nodig stevig ingrijpt. Voor het enorm brede werkterrein en takenpakket van de NVWA is volgens de commissie de capaciteit die de NVWA daarbij ter beschikking staat beperkt. Voedselveiligheid moet de eerste en belangrijkste prioriteit hebben en binnen de organisatie een herkenbare plaats krijgen. 

Door de Europese ministers van voedselveiligheid is, mede op initiatief van Nederland, een aantal maatregelen afgesproken door de Lidstaten en de Europese Commissie. Eén van de verbeteringen hiertoe is het aanstellen van de Chief Food Safety Officer (CFSO). Over de invulling van deze functie wordt door de lidstaten en de toezichthouders binnen de Europese Unie nog gesproken. Bruins en Schouten willen hier niet langer op wachten.

Met de aanstelling van de CFSO op korte termijn komt binnen de NVWA een centrale functie voor voedselveiligheid. Deze functionaris zal, samen met zijn ondersteuning, zorgen voor een adequate inzet van en goede samenwerking tussen alle betrokken disciplines binnen de NVWA. De CFSO beschikt daartoe over doorzettingsmacht en heeft rechtstreeks toegang tot de inspecteur-generaal. De CFSO vervult een verbindende rol richting de departementen, de autoriteiten in andere lidstaten en de Europese Commissie. Door de centrale positionering binnen de NVWA krijgt voedselveiligheid een herkenbare plaats en dient de prioriteit van voedselveiligheid goed geborgd te worden, aldus de ministers.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018