Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

RIVM: Inname van minerale oliën via in karton verpakt voedsel beperkt

Vanuit kartonnen verpakkingen van gerecycled materiaal kunnen minerale oliën in het voedsel terecht komen. Droge levensmiddelen zoals rijst, pasta, ontbijtgranen en hagelslag worden vaak in karton verpakt. De inname van minerale oliën via deze levensmiddelen blijkt slechts een kleine bijdrage te leveren aan de totale inname van minerale oliën door voedsel. Dat blijkt uit een onderzoek van het RIVM. 

Minerale oliën kunnen in gezuiverde vorm bewust aan voedsel worden toegevoegd, of er als verontreiniging in terechtkomen. In 2012 oordeelde de Europese Voedselveiligheidsautoriteit EFSA dat de inname van minerale oliën via voedsel mogelijk zorgwekkend is. Bij de beoordeling van het gezondheidsrisico is het belangrijk om onderscheid te maken tussen verzadigde koolwaterstoffen (MOSH) en aromatische koolwaterstoffen (MOAH) in minerale oliën, omdat de schadelijke effecten daarvan verschillen.

Er zijn volgens berekeningen van het RIVM geen gezondheidseffecten te verwachten als mensen via voedsel aan MOSH worden blootgesteld. Het RIVM wil zich meer op MOAH richten, omdat sommige MOAH kankerverwekkend zijn. Het is op dit moment niet mogelijk om aan te geven of mensen te veel MOAH binnenkrijgen omdat niet goed te meten valt hoeveel kankerverwekkende MOAH in voedsel zitten.

De kankerverwekkende MOAH zitten vooral in verbrande of onvoldoende gezuiverde minerale (ruwe) oliën, en dus niet in alle bronnen van waaruit MOAH in voedsel terecht kunnen komen. Volgens het RIVM is het zinvol te achterhalen hoe MOAH in voedingsmiddelen terecht kunnen komen. Dan kunnen maatregelen genomen worden om bronnen van schadelijke MOAH zoveel mogelijk te vermijden.


Bron: RIVM

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018