Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Strategie Schotse groenten- en fruitteelt onthuld

Schotse groenten- en fruittelers hebben een nieuwe strategie bepaald om de sector een boost te geven als respons op de Brexit. Men denkt dat Schotland getroffen zou kunnen worden door een vertraging in de export naar de EU en een tekort aan arbeidskrachten zodra het Verenigd Koninkrijk de EU heeft verlaten.

De AGF Industry Leadership Group wil de sector steunen tot 2030. Niet alleen het belang van de nationale gezondheid en het milieu zouden hiervan profiteren, maar ook de economie. De Schotse groenten- en fruit retailmarkt is, zonder de horeca, zo'n 1,4 miljard euro waard.

De Leadership Group omvat een breed scala aan telers; ze raadt samenwerking tussen kleine telers en grote teeltbedrijven aan, wat meer subsidies zou aantrekken en een testcase zou kunnen creëren rond seizoenarbeiders.

De Schotse groenten- en fruitsector:
  • Schotland teelt een derde van het zachtfruit binnen het Verenigd Koninkrijk en bijna een kwart van de aardappelen
  • Groententeelt is de afgelopen 10 jaar met 25% gestegen
  • De geraamde waarde van de export van AGF groeide van 27 miljoen in 2007 tot 77 miljoen in 2016
  • De tuinbouw vormt 10% van de Schotse landbouwexport en aardappelen 7%. Dit betekent dat de sector groter is dan alleen granen en zuivel. De voorzitter van de Group, Allan Bowie, zei dat er binnen de sector een 'enorm potentieel' aan groei lag.
Hij voegde eraan toe: "We erkennen dat de AGF sector binnen Schotland divers is en dat elke subsector z'n eigen specifieke uitdagingen en mogelijkheden heeft. We denken dat wanneer er binnen de sector collectief gewerkt wordt met een focus op vaardigheden, vernieuwing, het versterken van de aanbodketen en het ontwikkelen van markten, de sector een groot succes kan behalen op het gebied van Schotse voeding en dranken.

Secretaris van landbouweconomie Fergus Ewing: "Schotland heeft een van de gezondste, meest verse en de hoogste kwaliteit teelt dan waar ook in de wereld. En op het gebied van AGF liggen er voor telers spannende mogelijkheden. We staan voor uitdagingen, zeker ten aanzien van de Brexit, maar deze sector heeft een groot potentieel als we de consumptie kunnen doen stijgen, import vervangen en onze reputatie internationaal aanzien kunnen geven."

Bron: bbc.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018