Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Stijging failliete en stopgezette restaurants

Sinds de introductie van de witte kassa in de horecasector gaan restaurants meer failliet en worden ze ook meer stopgezet dan ervoor. In 2016 en 2017 gingen er 14 procent meer restaurants failliet dan tijdens de periode 2007-2015, nochtans een periode die gedomineerd werd door de economische crisis. Hetzelfde verhaal voor de stopzettingen: die namen de afgelopen twee jaar met 13 procent toe ten opzichte van de jaren 2007-2015. Dat alles blijkt uit cijfers van handelsinformatieleverancier Trends Business Information. De witte kassa zit daar voor een groot stuk tussen, maar ook andere factoren spelen een rol, zoals de aanslagen in Brussel in maart 2016 en de inperking van het aantal zakenlunches. "Het is duidelijk dat de meeste compensatiemaatregelen die er kwamen in ruil voor de witte kassa niet volstaan om de sector te helpen", stelt NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws vast. "Daarom stellen we voor om de fiscale aftrekbaarheid voor professionele restaurantkosten te verhogen van 69 naar 100 procent. Dat moet restaurantbezoek sterker aanmoedigen."

De witte kassa is sinds 1 januari 2016 enkel verplicht in horecazaken die per jaar 25.000 euro of meer aan omzet uit ter plaatse geconsumeerde voeding halen. Aanvankelijk bleef de sector stabiel op het vlak van faillissementen, stopzettingen en starters, maar een bilan van de eerste twee jaren met de witte kassa toont een ander beeld. Uit cijfers van Trends Business Information blijkt immers dat het aantal faillissementen in 2016 en 2017 met 14 procent is toegenomen ten opzichte van de periode 2007-2015, die nochtans wordt gekenmerkt door vele crisisjaren. Ook het aantal stopzettingen nam tijdens diezelfde periode met 13 procent toe.

Volgens NSZ is de witte kassa in grote mate verantwoordelijk voor deze negatieve evoluties. Het toont ook aan dat de compenserende maatregelen die werden ingevoerd om de bittere pil van de witte kassa te verzachten tekort schieten. Buiten de flexie-jobs, de opgetrokken overuren en gelegenheidsarbeid en de beperkte lastenverlaging voor vijf vaste en voltijdse werknemers heeft de horecasector volgens NSZ ook dringend nood aan een structurele loonlastenverlaging en een btw-verlaging naar 6 procent en dat zowel voor voeding (nu 12 procent btw) als dranken (nu 21 procent btw).

Daarnaast legt de ondernemersorganisatie nog een andere maatregel op tafel: de verhoging van de fiscale aftrekbaarheid van professionele restaurantkosten. Nu bedraagt die aftrekbaarheid 69 procent, maar NSZ wil die optrekken tot 100 procent. Een andere reden waarom restaurants het moeilijk hebben, is immers dat het segment van zakenlunches sterk gekrompen is. Er vinden niet alleen minder zakenlunches plaats, maar bovendien zijn dergelijke lunches ook een stuk soberder geworden de afgelopen jaren. Een verhoogde fiscale aftrekbaarheid voor professionele restaurantkosten zou die tendens kunnen keren, wat positief is voor de restaurants.

Bron: Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018