Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrika: Sterk avocadoseizoen overtreft eerste ramingen

"Zelfs telers hebben onderschat hoe sterk het avocadoseizoen zou worden," vertelt een medewerker van de avocadovoorlichtingsdienst. "Ze hebben de volumes zo'n 30% te laag geraamd. Er was zoveel fruit dat het in sommige koelere, laaggelegen regio's, waar Hass avocado's mogelijk koude schade oplopen, moeilijk was om de pluk voor één juni te voltooien."

Op een aantal bedrijven werd de pluk van Fuerte tijdelijk gestaakt om de waardevolle Hass avocado's eerst te kunnen oogsten, nog voordat de winterkou zich aandiende. 

Deze explosieve groei is niet alleen toe te schrijven aan het feit dat de plantages zich in een opwaartse productiecurve bevinden maar omdat de voorbije zomer veel zachter was dan die daarvoor, zowel qua temperatuur als neerslaghoeveelheden, waardoor er minder fruit van de bomen is gevallen.

"Vroeg in het seizoen 'checkt' de boom haar omgeving en natuurlijke bronnen om te bepalen hoeveel rijpe vruchten zij voort kan brengen. In problematische jaren kan het gebeuren dat een boom nog voor januari de helft van haar vruchten afwerpt.

"Wanneer de omstandigheden echter zo gunstig zijn als het afgelopen seizoen, dan zal al het fruit aan de boom blijven en daarom is de oogst dit seizoen buitengewoon groot," vervolgt hij. 

"Afgaande op de huidige knopontwikkeling wijst alles erop dat ook het volgende seizoen goed zal zijn."

Trips uit macadamiaboomgaarden enige kwaliteitsprobleem 
Zowel de interne als externe kwaliteit is op peil wat dit tot een zeer goed jaar maakt. 

Het enige kwaliteitsprobleem zijn trips die schade toebrengen aan avocado's in de regio Levubu. Het ongedierte is blijkbaar over komen lopen uit een macadamiaboomgaard. Het probleem wordt nog verergerd door de droogtestress die ontstaan is tijdens de droogte van 2015-2016 en omdat de bomen uitgeput zijn omdat het een zeer productief jaar is. Het is bekend dat insecten azen op bomen die bloot staan aan welke vorm van stress dan ook. 

Dit heeft gevolgen voor ruim een derde van de groenschillige avocado's in deze regio en veroorzaakt cosmetische schade (ruwe schil) maar heeft verder geen invloed op het vruchtvlees. Fruit met lichte beschadigingen wordt op de lokale markt verkocht. Bij ernstigere schade wordt het op de bulkmarkt of aan verwerkers verkocht. 

Europese markt onder druk
Athol Currie, voorzitter van de South African Avocado Growers' Association, is het hiermee eens. "We hebben de omvang van de oogst bij aanvang van het seizoen inderdaad onderschat. Het volume zal zo'n 18 miljoen exportdozen bedragen en het effect van de nieuwe plantages is dit seizoen ook zeer goed merkbaar.

"De Europese markt staat wat onder druk met alle avocado's van dit seizoen en dat bewijst maar weer eens dat we echt nieuwe markten moeten openen," vervolgt hij. 

De Zuid-Afrikaanse sector werkt momenteel hard aan het verkrijgen van toegang tot de Amerikaanse markt voor Zuid-Afrikaanse avocado's, waar mogelijk een wederzijds handelsverdrag in de pijplijn zit. Ook de export naar China, India en Japan staan hoog op de agenda.

Anders dan voor andere Zuid-Afrikaanse gewassen, zoals appelen en citrus, biedt de Afrikaanse markt maar weinig afzetmogelijkheden voor Zuid-Afrikaanse avocado's. Landen zoals Kenia en Tanzania, in Oost-Afrika, exporteren zelf avocado's en in de rest van Afrika kunnen de meeste landen grotendeels zelf in hun avocadobehoefte voorzien. 


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018