Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Is Amerika klaar voor een nieuw aardappelras?

De Verenigde Staten zijn een grote aardappelproducent en -consument, met rassen zoals Russet, rode, gele en speciale rassen. De afgelopen jaren zijn consumenten op zoek naar nieuwe rassen waarbij zij de smaak veel belangrijker zijn gaan vinden. Een in de Verenigde Staten gevestigd bedrijf is belast met de distributie van een nieuw ras: Huckleberry Gold, dat wordt geteeld in Idaho, Washington en Oregon. Huckleberry Gold is een kruising van Europese en Amerikaanse rassen. 

"Huckleberry Gold is een paarsschillige aardappel die door onze teler in het noordwesten wordt geteeld," vertelt Harris Cutler van Race-West, het bedrijf dat het ras distribueert. "Ieder jaar worden er verschillende rassen getest en eind augustus werd Huckleberry Gold gerooid. Het bedrijf teelt op smaak en werkt dit jaar aan de ontwikkeling van een geheel paarse aardappel."

"De afkomst van het ras Huckleberry is fascinerend," vervolgt hij. "Het werd ontwikkeld op basis van Europese en Amerikaanse rassen, waaronder Agria, Viking Red, Norgold Russet, Sangre Red en Bison Red. Dit zijn een aantal van de beste tafelaardappelen en Huckleberry Gold stamt hier van af."Volume uitbreiden
In 2017 werden de eerste commerciële volumes Huckleberry Gold gerooid. Leveranciers zullen de aardappel nog ongeveer een maand kunnen leveren. Dit jaar zal het nieuwe ras niet commercieel geteeld worden, hoewel het wel biologisch verkrijgbaar zal zijn. Cutler legt uit dat een tekort aan pootaardappelen hier de reden voor is, hetgeen vaker voorkomt bij nieuw ontwikkelde rassen. 

"We kunnen de aardappel de komende 30 tot 60 dagen nog leveren en dan is de voorraad op. We kunnen het ras in het hele land distribueren," legt hij uit. 

"Dit jaar hebben we ook de biologische Huckleberry Gold aardappelen beschikbaar maar we hopen dat we volgend jaar weer commerciële volumes conventionele aardappelen van dit ras aan kunnen bieden," vervolgt Cutler. "Er waren onvoldoende pootaardappelen beschikbaar dit seizoen. Het is altijd moeilijker om voldoende pootgoed te verkrijgen van dit soort specialiteiten."Consumenten smaakbewuster
Het valt de leverancier op dat de Amerikaanse consument steeds smaakbewuster wordt. Groenten en fruit met goede smaakeigenschappen worden steeds populairder. "In Europa kiezen consumenten al generaties lang voor smaak maar hier in de Verenigde Staten begint dit nu pas te komen," merkt Cutler op. "Aardappelrassen zoals Huckleberry Gold zijn in Europa al populair en we denken dat dit ras het ook in de Verenigde Staten goed zal doen."

"Race-West is een familiebedrijf dat gespecialiseerd is in knolgewassen. Onze hele familie is werkzaam binnen het bedrijf en het is ons doel om meer smaakvolle en gezonde AGF op de markt te brengen," aldus Cutler. 

Voor meer informatie:
Harris Cutler 
Race-West Company, Inc.
Tel: +1 (570) 586-5700

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018