Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Europese aardappelmarkt week 23

Pools aardappelareaal 10% gekrompen

België
Fiwap/PC marktbericht:

Industrierassen: 
Algemeen prijsniveau, 35 mm+, min 60% 50 mm+, min 360 gram/5 kilo EPS, los, frites, verkoopprijs, exclusief BTW, directe levering: 
Fontane & Challenger: Niet beschikbaar, vanwege een tekort aan transacties. 
Bintje : 1,00 €/a, voornamelijk voor export en verse frites.Europese fysieke markten
Overzicht prijzen (bron: NEPG): Prijzen op de veiling in Roeselare (bron: REO via PCA): Op 18 juni:
Gewogen prijs (rood en wit) voor geselecteerde producten: €0,30/kilo (€ 30,00/a) exclusief BTW. Aanbod: 21 ton.

Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en overige rassen voor de verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:Nederland
Neerwaartse trend op markt houdt aan, met weinig belangstelling van industriële kopers voor de oude oogst en dalende prijzen. De volumes blijven vrij voor de productie van aardappelvlokken en veevoeder. Nu het weer genormaliseerd en er een einde aan een winderige periode is gekomen, hoopt men op veel plaatsen op neerslag. Sommige velden staan in bloei en andere ontwikkelen loof of verkeren nog in een zeer pril stadium van ontwikkeling (gespreide aanplant). 

PotatoNL prijzen: ook beschikbaar op www.potatonl.com


VTA prijzen (Verenigde Telers Akkerbouw)


Frankrijk
Aangezien er nagenoeg geen vraag is vanuit de industrie, bleven de prijzen vorige week onder druk staan. De prijzen van de grootste verwerker bleven echter onveranderd op €1,50/q voor Bintje en op €6,00/q voor overige rassen. Bewaarproblemen leiden tot voortijdige leveringen en vertragingen voor gecontracteerde volumes. Buiten de vervanging voor gecontracteerde volumes is er nauwelijks industriële activiteit. Op de versmarkt loopt het seizoen ten einde: er is nog steeds vraag op de binnenlandse markt naar vastkokende rassen, terwijl de export beëindigd is. Er zijn nog altijd veel onverkochte volumes, met name in de regio's Nord/Pas de Calais. Er wordt melding gemaakt van problemen met het opkomen, de regen van de afgelopen weken (overstroomde velden in Eure (Normandië) en vrij droge omstandigheden in andere subregio's.)

Duitsland
De groeiomstandigheden in het zuiden en midden van het land zijn goed, terwijl het noorden kampt met droogte (met name in het oosten van Nedersaksen).

Op de versmarkt stonden de prijzen voor vroege vastkokende rassen in Rijnland op 15 juni op 16,00€/a. De laatste biologische aardappelen van het vorige seizoen zijn verhandeld. De prijzen van de eerste vroege biologische aardappelen lagen twee weken geleden rond de €85,00€/a. 

Lokale vroege rassen: 53,31€/a (43,16 €/a op dezelfde datum vorig jaar). 


*Er moet €1,00/a van de prijzen in het de eerste kolom worden afgetrokken voor de sorteerkosten! 

In Rijnland zijn de eerste velden van loof ontdaan zodat de primeuraardappelen eind juni/begin juli gereed zijn om gerooid te worden. In Palts liggen de eerste aardappelen al in de winkel. Het is droog in Nedersaksen maar de aardappelen voor de versmarkt hebben kunnen profiteren van de warme dagen en het grote aantal zonuren. De knolzetting lijkt hoog te zijn.

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijs (alle markten) week 23: niet beschikbaar. Er is minder vraag naar de oude oogst, met prijzen variërend van 5,20 tot 6,30 €/a voor Fontane en van 8,00 tot 8,60 €/a voor Agria of Markies voor de verwerking. Op de versmarkt nemen vroege importaardappelen (Israël en Cyprus) het roer over. De eerste volumes uit Spanje worden zeer binnenkort verwacht. De beschikbaarheid van lokale vroege Britse aardappelen neemt eveneens toe.

Polen
Areaal 10% gekrompen (bron: Lerigz via VTA Nederland): Het aardappelareaal is in 2018 met 10% gekrompen naar +/- 300.000 hectare. Polen is hiermee terug op het niveau van 2015 nadat het areaal eerder groeide naar 329.000 hectare. Het poten heeft in de gebruikelijke periode plaatsgevonden maar de droogte heeft haar weerslag op een groot deel van de gewassen gehad. 


Voor meer informatie:
FIWAP

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018