Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Milieuveranderingen kunnen wereldwijde groentenproductie verminderen"

De wereldwijde productie van groenten en peulvruchten, die een belangrijk onderdeel vormen van gezonde voeding, zou aanzienlijk kunnen worden verminderd door voorspelde milieuveranderingen, volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences.

De studie, geleid door de London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM), is de eerste die systematisch onderzoekt in welke mate verwachte veranderingen zoals temperatuurstijgingen en verminderde waterbeschikbaarheid van invloed kunnen zijn op de productie en voedingskwaliteit van veel voorkomende gewassen zoals tomaten, bladgroenten en peulvruchten.

Als er geen actie wordt ondernomen om de negatieve effecten op oogsten te verminderen, schatten de onderzoekers dat verwachte veranderingen met betrekking tot waterbeschikbaarheid en ozonconcentraties, halverwege tot aan het eind van de eeuw, de gemiddelde oogsten van groenten en peulvruchten respectievelijk met 35% en 9% zullen verlagen. In warme klimaten zoals in Zuid-Europa en grote delen van Afrika en Zuid-Azië zouden hogere luchttemperaturen de gemiddelde groentenoogst met naar schatting 31% verlagen.

Verwacht wordt dat in de 21e eeuw milieuveranderingen - waaronder klimaatverandering, waterschaarste en verlies van biodiversiteit - intensiever worden en een flinke uitdaging zullen vormen voor de internationale landbouw, voedselzekerheid en voeding. Hoewel er steeds meer aanwijzingen zijn dat voorspelde temperatuur- en regenvalveranderingen zullen leiden tot een aanzienlijke verlaging van de productie van veel stapelgewassen zoals rijst en tarwe, zijn de gevolgen voor groenten en peulvruchten grotendeels onbekend.

Om dit informatietekort aan te vullen hebben de onderzoekers systematisch, alle beschikbare gegevens uit 40 landen verzameld uit de experimentele studies die sinds 1975 zijn gepubliceerd over de gevolgen van milieuveranderingen voor de oogst en voedingskwaliteit van groenten en peulvruchten. Daarnaast werd een inschatting gemaakt van het effect van stijgende broeikasgassen, verminderde waterbeschikbaarheid en stijgende temperaturen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat hogere kooldioxidegehaltes oogsten zouden verhogen. Het huidige onderzoek toont voor het eerst aan dat dit voordeel weg zou vallen tegen de negatieve effecten van andere milieuveranderingen. 

De onderzoekers waarschuwen dat bij gebrek aan effectieve inspanningen om hier iets aan te doen de verwachte oogstverlaging van groenten en peulvruchten wereldwijd hun beschikbaarheid negatief zal affecteren. De hieruit volgende gevolgen voor de betaalbaarheid en consumptie van groenten en peulvruchten op de middellange tot lange termijn zou aanzienlijke gevolgen kunnen hebben voor de volksgezondheid wereldwijd.

Dr. Pauline Scheelbeek, hoofdauteur bij LSHTM: "Groenten en peulvruchten zijn essentiële componenten van gezonde voeding en voedingsrichtlijnen adviseren mensen consequent om meer groenten en peulvruchten in hun voeding op te nemen. Onze nieuwe analyse suggereert echter dat dit advies in strijd is met de potentiële effecten van milieuveranderingen die de beschikbaarheid van deze belangrijke gewassen zullen verminderen, tenzij actie wordt ondernomen."

De onderzoekers stellen dat om tegengas te geven innovaties om de landbouwproductie te verbeteren een prioriteit moeten zijn, waaronder de ontwikkeling van nieuwe gewasvariëteiten en verbeterd landbouwbeheer en mechanisatie.

Professor Alan Dangour, senior auteur bij LSHTM, waarschuwt dat we zo niet verder kunnen: "Er moet dringend actie worden ondernomen om onder meer de landbouwsector te steunen om de weerbaarheid tegen milieuveranderingen te verbeteren, en dit moet een prioriteit zijn voor regeringen in de hele wereld." Maar Dangour zegt dat het onderzoek ook aangeeft hoe belangrijk het is om de voorspelde milieuveranderingen zoveel mogelijk tegen te gaan en dat dit ook hoog op de wereldwijde agenda voor volksgezondheid zou moeten staan.

De auteurs erkennen de beperkingen van het onderzoek, inclusief het feit dat verzamelde gegevens over de invloed van milieuveranderingen op de voedingskwaliteit van groenten en peulvruchten beperkt waren. Ze geven dan ook aan dat hier meer onderzoek naar moet worden gedaan. 

Het onderzoek werd gefinancierd door de Wellcome Trust als onderdeel van het programma Our Planet, Our Health. Dr. Howie Frumkin, hoofd van Our Planet, Our Health: "Verbeteringen in landbouwtechnologie hebben de voedselproductie van de wereld de afgelopen 80 jaar dramatisch opgevoerd. Maar dit onderzoek toont aan dat we niet op onze lauweren kunnen gaan rusten. Sommige van onze belangrijkste voedingsmiddelen en meest kwetsbare volkeren lopen een groot risico. Dit onderzoek opent ons de ogen en onderstreept de urgentie om klimaatverandering aan te pakken en landbouwpraktijken te verbeteren."

Bron: London School of Hygiene & Tropical Medicine

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018