Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gekleurde wortelen uit Italië

De wortel is een van de meest bekende groenten ter wereld. Al decennia lang zijn de telers uit San Vito in de Italiaanse provincie Bari toegewijd aan het zaaien en oogsten dit gewas.



Veredeling
"We zetten een eeuwenoude traditie voort om zowel de teelt als de zaadproductie te herstellen. Dit werd al verschillende generaties lang door de lokale families gedaan", zegt Stanislao 'Stani' Frugis (links op de foto hieronder) van het Italiaanse La Colorata. "Op dit moment is ons bedrijf nog steeds een start-up en in december 2017 hebben we een eigen merk gecreëerd, La Viola di Polignano, en deze telen we op ongeveer 10 hectare", 

"Ik geloof in dit project, ik ben 44 jaar oud en ik heb twintig jaar ervaring in een import-exportbedrijf, ik kan rekenen op de medewerking van mijn vader die me de eerste zaden heeft gegeven waarmee alles is begonnen."


"Het totale gehalte aan glucose, fructose en sucrose is gemiddeld ongeveer 22% lager dan dat van de commerciële wortel. Onze wortelen bevatten ook veel meer antioxidanten en een hogere hoeveelheid vitamine A", zegt Stani.




"Het zaad dat we gebruiken, produceren we elk jaar zelf. We selecteren de meest gezonde en krachtige exemplaren met verschillende gekleurde wortels, plaatsen ze in kleine afzonderlijke percelen en kiezen vervolgens de zaden van de wortels met de uitbundigste bloei", zegt Stani.

Het zaaien van de Viola di Polignano vindt plaats van midden augustus tot eind september en de oogst duurt van eind oktober tot eind april. De lengte van de wortels varieert van 15 tot 25 cm en de diameter kan 5 cm tot wel bedragen. "Naast hun bonte kleur zijn deze wortels zeer geliefd om hun consistentie en vanwege de uitgesproken, originele smaak, die verschillend is voor elke kleur", zegt Stani.



"Onze velden bevinden zich op een paar meter afstand van de zee en zijn in feite zanderig en hebben een vrij hoog zoutgehalte. De moeilijkste en meest delicate fase van de teelt is de oogst, die met de hand wordt gedaan met behulp van een hooivork. Na het oogsten ondergaan de wortels een wasproces."





Over het algemeen voldoet het bedrijf qua verpakking aan bijna alle eisen van zijn klanten. "Hoe kleiner het pakket, hoe hoger de kosten," zegt Stani.

In maart 2018 heeft het bedrijf een nieuw pakket geïntroduceerd, ontworpen voor verkoop in de Italiaanse grootschalige detailhandel (zie foto rechts hierboven): een zak met 1 kg gekleurde wortelen. "Dit jaar hebben we een soort test uitgevoerd in lokale supermarkten, maar volgend seizoen gaan we dit uitbreiden in heel Italië."


Viola di Polignano kan ook worden thuis bezorgd in een handige doos van 2,5 kg. "Met de start van de nieuwe seizoen, vanaf eind oktober zal deze dienst weer beschikbaar zijn via e-commerce," zegt Stani.

In januari 2018 werd de Viola di Polignano opgenomen in de lijst van traditionele Slow Food-producten als een voorbeeld van een nieuw landbouwmodel, gebaseerd op kwaliteit en het herstel van kennis en traditionele teelttechnieken.

Contact:
Stanislao Frugis
Tel.: +39 377 5503341
Azienda Agricola "La Colorata"
Via V.C. Basile, 108
70044 Polignano a Mare (BA)
Email: info@lavioladipolignano.it
Web: www.lavioladipolignano.it
Publicatiedatum: