Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Top 4 meest gezochte invasieve insecten in de VS

In de VS lijken elk decennium steeds meer schadelijke soorten uit exotische gebieden te komen. Natuurlijk is het ook waar dat er meer zijn dan alleen invasieve insecten: op sommige plaatsen heeft look-zonder-look het bos overgenomen en hebben waterwegen te maken met driehoeksmosselen en Aziatische karpers die ecosystemen drastisch veranderen.

In totaal wordt de economische impact van invasieve soorten geschat op meer dan 30 miljard dollar per jaar als gevolg van gewasverliezen en mitigatiemaatregelen. Het Amerikaanse ministerie van landbouw heeft 17,5 miljoen dollar toegewezen voor de uitroeiing van de gevlekte lantaarnvlieg (Lycorma delicatula), terwijl nog eens 14 miljoen dollar werd toegewezen voor onderzoek van alle andere invasieve soorten.

Welke insecten worden in de VS het 'meest gezocht', omdat ze eigenlijk het meest ongewenst zijn?

1. De bruingemarmerde stinkwants (Halyomorpha halys) werd per ongeluk geïntroduceerd in de VS in het midden van de jaren negentig, maar bleef onopgemerkt tot het begin van het nieuwe millennium. In 2010 bereikte de soort uitbraakproporties. De soort bracht ernstige economische schade toe in de Mid-Atlantische boomfruitteelt in de Verenigde Staten - ter waarde van 37 miljoen dollar.

2. Hoewel de meeste soorten Drosophila (fruitvlieg) worden beschouwd als hinderlijke plagen van overrijp, fermenterend of bedorven fruit, is Suzuki's fruitvlieg (Drosophila suzukii) vrij ongebruikelijk. Dit komt omdat de soort wordt aangetrokken door niet helemaal rijpe of rijpe vruchten en gaatjes maakt in het fruit om eitjes in achterlaten. Tegen de tijd dat het fruit wordt geoogst, zitten ze vol met vliegenmaden.3. De gevlekte lantaarnvlieg (Lycorma delicatula) is een andere verstekeling uit Azië. Deze soort is inheems in Noord-China en werd voor het eerst ontdekt in Pennsylvania in 2014. Het werd onmiddellijk in quarantaine geplaatst en er werden rigoureuze uitroeiingsinspanningen geleverd. Sindsdien heeft het zich echter verspreid naar naburige staten in het Mid-Atlantische gebied.

4. De khaprakever (Trogoderma granarium) werd gerangschikt als een van de honderd meest schadelijke invasieve soorten aller tijden door de Invasive Species Specialist Group. Het is oorspronkelijk afkomstig uit India en het Midden-Oosten en het is het enige door de VS aangewezen quarantaineorganisme dat opgeslagen graan en eindproducten aanvalt. Het staat ook vermeld op de A2-quarantainelijst van de Europese en Mediterrane Plantenbeschermingsorganisatie.

Volgens entomologytoday.org kan aantasting door deze kever resulteren in tot 70 procent gewichtsverlies en het ontsmetten is duur. In de jaren 1950 werd een grote plaag op meer dan 150 locaties in Californië, Arizona en New Mexico ontdekt. Omgerekend naar hedendaagse maatstaven heeft de Amerikaanse overheid meer dan 90 miljoen uitgegeven om de plaag uit te roeien.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018