Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Poolse zachtfruitsector lijdt onder het weer, lage prijzen en een tekort aan arbeid

De situatie van Poolse zachtfruittelers is schrijnend nu ze worden geraakt door het weer, lage prijzen en een tekort aan arbeidskrachten. 



"Er wordt gesproken van een mislukte oogst. Ondanks dat de problemen dit jaar meevallen, vanwege het uitblijven van vorst en hagel, zijn de prijzen zo sterk gedaald dat ze nauwelijks kostendekkend zijn. De situatie voor frambozen, kruisbessen en kersen voor de verwerkende industrie is zelfs nog slechter met dramatisch lage prijzen. De Vereniging van Poolse Fruithandelaren heeft laten weten dat de maat vol is en heeft telers van frambozen, kruisbessen, bessen en kersen opgeroepen in staking te gaan. Hoewel sommigen al staken, zijn velen van mening dat zij hun producten toch naar verzamelpunten moeten brengen omdat ze hun leningen af moeten betalen en rente moeten betalen," legt Anna Litwin van Ewa-Bis uit.

Telers van aardbeien en rode bessen krijgen betere prijzen voor hun product maar kunnen geen arbeidskrachten vinden om hun fruit te plukken. Anna legt uit dat de omslachtige aannameprocedures tot gevolg hebben dat veel telers gestopt zijn met het inhuren van buitenlandse werknemers en het is erg moeilijk om in Polen mensen voor dit werk te vinden. 

"Het aardbeienseizoen is dit seizoen twee weken eerder van start gegaan en dit maakte het nog moeilijker om op tijd arbeidskrachten te werven. Veel aardbeien waren al overrijp tegen de tijd dat ze eindelijk geplukt werden en waren dan ook alleen nog maar geschikt om verwerkt te worden. We hadden een enorm tekort aan aardbeien en dat was voor ons als handelsonderneming een fikse tegenslag. We kregen veel orders uit Europa en het Midden-Oosten binnen voor premium aardbeien die we niet konden leveren vanwege de matige kwaliteit," vertelt Anna. 



Op de vraag waarmee telers onder de huidige omstandigheden geholpen zouden zijn, antwoordt Anna: "Er is geen pasklare oplossing waar iedereen baat bij heeft maar het lijkt erop dat telers bereid moeten zijn meer dessertfruit te produceren, zodat er minder fruit van lage kwaliteit op de markt komt. Bij Ewa-Bis verkopen we jaarlijks duizenden tonnen appelen aan een netwerk van groothandelaren en deze kopers willen in veel gevallen ook zachtfruit bij ons afnemen. Om aan hun vraag tegemoet te kunnen komen, moeten we soms heel Polen afspeuren naar zachtfruit van goede kwaliteit."

In aanloop naar het blauwe bessenseizoen, dat op het punt staat te beginnen, heeft Ewa-Bis samengewerkt met veel telers, waarvan de meesten GlobalGAP- of GRASP-gecertificeerd zijn. "Dit seizoen zullen we ook honderden tonnen biologische blauwe bessen kunnen leveren."


Voor meer informatie:
Anna Litwin
Ewa-Bis Sp. z o.o.
Mob: +48 722-277-011
Email: anna.litwin@ewabis.com.pl
www.ewabis.com.pl/en/

Publicatiedatum: