Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje: meer telers uit Almeria telen bio-meloenen

De afname van het meloenenareaal in Almeria is al lang geen geheim meer. Bronnen uit de sector hebben allerlei verklaringen gegeven over waarom dit mogelijk gebeurt. Ze beweren dat de rassenontwikkeling niet optimaal is geweest, dat andere producerende gebieden het seizoen van Almeria onder druk zetten of dat er geen sterke inspanningen zijn geleverd om de meloenenteelt op te laten vallen in tegenstelling tot watermeloenen.

Wat de reden ook is, de cijfers laten zien dat steeds meer telers afstand nemen van de meloenenteelt. Het areaal dat is besteed aan deze teelt in Almeria is gedaald van 6.380 hectare in 2010 naar slechts 2.340 hectare in het seizoen 2016/2017. De ramingen voor het huidige seizoen wijzen op verdere dalingen.

Het seizoen van dit jaar volgt de trend van voorgaande jaren. Het totale volume van de afgezette meloenen is dit jaar gedaald in Almeria voor alle variëteiten: Galia, Cantaloupe, Piel de Sapo, etc. Alleen biologische meloenen ontsnappen aan deze trend.

Een analyse uitgevoerd door Coexphal tot 31 mei 2018 laat zien dat het volume biologische meloenen dat in dit jaar tot 31 mei verkocht is in Almeria 223.227 kilo is - 153% meer dan in het voorgaande jaar.

Betekent dit dat biologische meloenen het alternatief kunnen zijn voor het gewas om verloren terrein in de provincie terug te winnen? Bronnen binnen de sector zijn daar niet zo zeker van. De president van Biosol Portocarrero, Francisco Alejo, zegt dat "het erg moeilijk zal zijn voor de meloenenteelt in de provincie om terug te gaan naar hoe het vroeger was." Deze teler heeft ongeveer 200 hectare gewijd aan biologische teelt, en van deze zijn er "zes voor de teelt van biologische meloenen."

"Wanneer ze hun meloen- en watermeloenaankopen moeten doen, geven de supermarktketens de voorkeur aan watermeloenen boven de meloenen uit Almeria," legt Francisco Alejo uit, die eraan toevoegt dat "onze klanten voorlopig geen gelijke ruimte zullen geven aan conventioneel en biologische groenten en fruit in hun winkels. De marge voor groei is dus klein."

De president van Biosol Portocarrero wijst op nog een bedreiging voor de expansie van biologische meloenen als een goed alternatief voor de teler. "Marokko exporteert biologische meloenen naar Europa zonder vastgestelde quota, wat een handicap is voor onze teelt en er zijn andere landen, zoals Turkije of Bulgarije, die veel groeien in dit marktsegment," zegt hij.

Deze factoren zijn hindernissen voor de expansie van de meloenen uit Almeria, die ook afhangen van de aankoopbeslissingen van importeurs die actief zijn in de Europese Unie.

Bron: lavozdealmeria.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018