Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe tomatenoogstrobot wordt getest

Nu arbeidskosten 30 tot 50% van de totale kosten bedragen, is het verlagen hiervan momenteel een belangrijk onderwerp, zeker gezien het tekort aan arbeidskrachten wereldwijd. Veel bedrijven werken aan oplossing door middel van automatisering door robots het werk over te laten nemen. Een van de nieuwe spelers in dit kader is MetoMotion. Ze zijn momenteel op zoek naar hightech telers die bereid zijn om hun systeem te testen.MetoMotion is een Israëlische start-up die werkt aan een veelzijdig robotsysteem om arbeidsintensieve taken in een kas uit te voeren. Het systeem heet GROW, Greenhouse Robotic Worker, oftewel kasrobot. CEO Adi Nir: "Op deze manier willen we de beperkingen en hoge kosten van menselijke arbeid in de kasgroentenproductie verminderen." 

Het eerste doel van het bedrijf is een oogstmachine. Adi: "Meer dan 35% van het hightech kasareaal wereldwijd is aan tomaten gewijd. Dit betekent een potentieel van 16.000 robots en een markt die meer dan $1 miljard waard is."

Momenteel is het wachten op het patent voor het eindproduct. Het 3D Vision systeem is erop gericht om rijp fruit te lokaliseren en het in één bewerking te snijden en op te vangen zonder schade aan groenten en fruit. "Met GRoW hebben we geprobeerd een complex probleem op een slimme, eenvoudige en effectieve manier op te lossen. Het systeem is ontworpen voor een eenvoudige bediening en een vlotte integratie in een bestaande kasinfrastructuur en -praktijk."

Tijdens de oogst verzamelt het systeem ook gewasgegevens over het gewas. Hierdoor komt er informatie beschikbaar over mogelijke plantenstress en is het voor de teler mogelijk oogstramingen te doen en werkplannen op te stellen. "Telers besparen dus niet alleen tot 50% arbeidskosten met ons systeem, maar leren ook meer over hun gewas. We verwachten dat het investeringsrendement voor de teler minder dan twee jaar zal zijn en de informatie komt er nog bovenop."

Fondsenwerving
Om dit te realiseren, is het bedrijf momenteel actief bezig met fondsenwerving: $2,5 miljoen moet uit overheidsfondsen komen. Hiermee moet de R&D middels kasproeven worden afgerond en daarna het commerciële ontwerp. Verder wordt geprobeerd telers met hightech kassen aan te trekken die bereid zijn om hen te helpen het systeem te testen.

Het bedrijf heeft ambitieuze plannen: na de hightech markt is de niet-hightech markt de volgende doelmarkt. Verder willen ze het systeem verschillende arbeidsintensieve taken uit laten voeren waaronder snoeien, bestuiven en ontbladeren. Daarna zullen de mogelijkheden voor andere gewassen worden onderzocht. Maar waar staan we nu precies? Wanneer kunnen we het systeem testen of de machine kopen? Adi: "Eerder dit jaar werd een vorderingsproef uitgevoerd in een commerciële kas. Nu staan de alfaveldproeven en de bètaproeven voor volgend jaar ingepland. We hopen in 2019 de eerste machines te verkopen."Voor meer informatie:
Metomotion
Tel: +972-72-260-7000


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018