Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Feeding the World Together', 20 juni

Oogstverliezen en verspilling in de afzetketen

Voedselverspilling is een van de thema's die aan bod komen in de transitie-agenda Biomassa & Voedsel van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Op het global event 'Feeding the World Together' op 20 juni bij de Rabobank in Utrecht werd het thema genoemd als een van de oplossingen voor het wereldvoedselvraagstuk, naast het optimaliseren van de afzetketen, het tegengaan van oogstverliezen wereldwijd en een efficiënt gebruik van water in de landbouw.


Bron: Twitter

Drie onderwerpen werden op 20 juni besproken: 'Food Waste', 'Feeding the cities' en 'Climate Change and efficient use of water'. In korte discussies met een deskundig panel passeerden oplossingen en kansen de revue. David Kat vertegenwoordigde het bedrijf Wasteless dat in supermarkten een dynamische prijsmechanisme hanteert voor producten die het einde van de houdbaarheidsdatum naderen. Kort gezegd betaalt een consument minder als de houdbaarheid van een product verloopt. Het idee is dat hiermee het weggooien van voedsel wordt tegengegaan en dat de retail de voorraad van een product beter kan beheersen. Kat becijferde dat zo'n 8% van het voedsel in een supermarkt wordt verspild, het gaat bijvoorbeeld in de VS om vele miljarden dollars.

Oogstverliezen is een belangrijk thema in landen die in ontwikkeling zijn, zoals India. Het land heeft te maken met een enorme bevolkingsgroei, terwijl meer dan de helft van de bevolking actief is in de landbouw. Daar geldt dat met een betere infrastructuur en (eenvoudige) opslagmogelijkheden oogstverliezen kunnen worden tegengegaan.

Stadslandbouw als oplossing?
Productie dicht bij de eindgebruiker, bijvoorbeeld in de vorm van stadslandbouw, kan ook bijdragen aan een efficiënte afzetketen. Immers het transport is kort en bederf kan nauwelijks optreden. Henk Verbakel van het bedrijf Havecon noemde als voorbeeld een project dat door Havecon is ontwikkeld: productie van groenten en kruiden op de 22e verdieping van een Amsterdams hotel. Dergelijke vormen van 'urban farming' worden vaker ontwikkeld.

Of dat een oplossing is voor bijvoorbeeld een efficiënte landbouw, is nog de maar de vraag. Het draagt wel bij aan een betere bekendheid van consumenten met bijvoorbeeld groenteteelt. Het heeft dan meer een educatieve doelstelling dan dat het bijdraagt aan een andere vorm van landbouw.

Small farmers aan het roer
Geert Westenbrink van het ministerie van LNV ziet ook in de toekomst een belangrijke rol weggelegd voor small farmers die wereldwijd kunnen bijdragen aan de voedselvoorziening. Belangrijk is daarbij dat deze boeren toegang hebben tot goed zaad, betrouwbare meststoffen en geïntegreerde gewasbescherming kunnen toepassen. Ook robotisering kan daarbij een rol spelen, vindt Arthur de Crook van het bedrijf RoboValley. Dat is niet alleen voorbehouden aan grote bedrijven. Inzet van robots kan bijvoorbeeld gebeuren bij mengteelten in de landbouw.

Verspilling door goedkoop voedsel

Voedsel is in de ontwikkelde landen in het algemeen goedkoop, zo gaf David Kat van Wasteless aan. Om die reden gooien consumenten voedsel makkelijk weg en is er geen besef dat voor de productie van voedsel een behoorlijke input van grondstoffen nodig is.

Bron: Agroberichten Buitenland


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018