Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Franchise in cijfers: food groeit met 4 procent

Volgens onderzoek van De Nationale Franchise Gids is het aantal franchisevestigingen in de food in 2017 toegenomen van 4.420 (per januari 2017) naar 4.585 (per januari 2018), oftewel een toename van 4%. Food omvat met 4.585 franchisevestigingen verdeeld over 94 formules 15,7% van het totaal aantal franchisevestigingen in Nederland. De foodbranche wordt onderverdeeld in supermarkten en foodspeciaalzaken (o.a. bakkers, slagers en delicatessenzaken), waarvan brood- en banketbakkers de grootste groep is.

Kwart van alle Nederlanders koopt wel eens food online
In 2017 noteerden de franchiseformules in de foodbranche een omzet van zo'n 14 miljard euro. Supermarkten blijven de stabiele factor binnen de sector. Maar ook speciaalzaken en nieuwe aanbieders die gebruik maken van creatief ondernemerschap profiteren van een omzetstijging. Voorbeelden hiervan zijn aanbieders van maaltijdboxen, online supermarkten en foodretailers met bezorgservice. Meer dan een kwart van alle Nederlanders kocht in 2017 zijn boodschappen wel eens online. Dat is een stijging van 7% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Jumbo wederom snelst groeiende franchiseformule
De top 10 grootste franchiseformules in de foodbranche wordt gedomineerd door supermarktformules. Vier supermarktketens staan in de top 10, met Jumbo aan top met 352 franchisevestigingen. Andere supermarktformules in de top 10 zijn Albert Heijn met 287 franchisevestigingen, Plus met 263 franchisevestigingen en Spar met 243 franchisevestigingen.Na een jaar 'rust' is Jumbo in 2017 wederom de snelst groeiende franchiseformule van Nederland. Het afgelopen jaar opende Jumbo 60 nieuwe franchisevestigingen. Bijna de gehele groei van Jumbo wordt veroorzaakt door het omkatten van overgenomen concurrerende vestigingen in Jumbo. Autonome groei, dat wil zeggen zonder overname van concurrenten maar door middel van het opzetten van nieuwe vestigingen, is voor supermarkten lastig. Er zijn namelijk weinig witte vlekken voor supermarkten in Nederland. Onlangs nam Jumbo 86 winkels van Emté over, dus het is goed mogelijk dat Jumbo ook volgend jaar in de top staat.

Bron: De Nationale Franchise Gids

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018