Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrikaanse kumquatseizoen gaat van start

Tijdens de zomer op het noordelijk halfrond is Zuid-Afrika de belangrijkste leverancier van kumquats voor Europa en het Verenigd Koninkrijk. Het exportseizoen ging van start met een oogst die naar verwachting overeenkomt met die van vorig jaar.

Doordat een sterk Spaans aanbod langer op de markt is blijven liggen, had het Zuid-Afrikaanse seizoen een trage start. Volgens Stephen Berghin van het in Durban in KwaZulu-Natal gevestigde bedrijf Premier Fruit Export heeft dit echter niet geleid tot verstoringen in het schema van de sector. 

"We wachten tot het fruit volledig op kleur is, omdat we geen degreening bij onze kumquats toepassen. We willen geen kunstmatige behandelingen bij ons fruit. De Europese wetgeving plaatst kumquats in een andere categorie dan bij citrus, omdat de schil van kumquats eetbaar is. We hebben daarom fors geïnvesteerd in behandeling na de oogst, zodat we aan de EU-wetgeving tegemoet kunnen komen."

Het areaal voor de teelt van kumquats is in Zuid-Afrika voornamelijk geconcentreerd in de provincie Limpopo en is dit seizoen stabiel gebleven. De export van het vorige seizoen van Premier Fruit Exports kwam neer op ongeveer 100.000 cartons van 2 kg. Het fruit ging voornamelijk naar de EU en het Verenigd Koninkrijk, maar ook naar het Midden-Oosten, Rusland, Canada en eilanden in de Indische Oceaan. 

In een zekere zin is de kumquat makkelijker op de markt te zetten dan andere citrus. Het formaat van het fruit speelt in vergelijking met andere citrussoorten een veel kleinere rol. Aan de andere kant komen Zuid-Afrikaanse kumquats tijdens de zomermaanden op de Europese markt. Er is dan veel concurrentie met andere zomerfruitsoorten. "We proberen een niche voor kumquats te vinden. We werken met specifieke supermarktketens en zorgen voor promotie," zegt Stephen.Stephen is van mening dat de sterke punten van de kumquat neerkomen op de gezondheidsvoordelen. "Kumquats hebben een hoog gehalte aan vitamine C. Door kumquats te eten bevorder je de celgroei en verbeter je je immuunsysteem. Daarnaast bevatten kumquats veel vezels, wat ervoor zorgt dat slechte cholesterol (LDL) onder de duim wordt gehouden en de aanmaak van goede cholesterol (HDL) wordt gestimuleerd. Door kumquats als snack te consumeren geef je jezelf meer energie en voorkom je bovendien ontstekingen, gezien kumquats veel ijzer en andere mineralen bevatten."

In tegenstelling tot andere citrus komt de zoetheid van kumquats door de schil. Kumquats worden in het verre oosten vaak rauw gegeten, terwijl d fruitsoort in het westen voornamelijk wordt gekookt en met veel toegevoegde suiker wordt geconsumeerd. "Kumquats zijn ideaal als frisse toevoeging bij ijs, omdat de smaakpapillen schoon blijven voelen door de sterke citrussmaak." 

Ook zijn kumquats volgens Stephen goed te gebruiken bij cocktails, door middel van een combinatie van ijs, Grand Marnier-likeur en wodka. "De perfecte manier om het WK van deze zomer te vieren!" grapt Stephen.

Het Zuid-Afrikaanse kumquatseizoen loopt door tot begin november.

Voor meer informatie:
Stephen Beghin
Premier Fruit Exports
Tel: +27 31 767 3875 

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018