Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

"Hoge prijzen van Spaans steenfruit helpt Griekenland concurreren in Oost-Europa"

Elk steenfruitseizoen is anders. De eindresultaten zijn altijd moeilijk te voorspellen, gezien het feit dat het weer tot het allerlaatste moment een zeer belangrijke rol speelt. Er is nog steeds een tekort aan nectarines, maar zodra Lleida en Aragon (de grootste teeltgebieden van Spanje) op de markt verschijnen, zullen de prijzen naar verwachting dalen.


Daniel Vidal, op een nectarineboomgaard.

"Dit jaar hebben de milde temperaturen, overvloedige regen en hagelstormen aanzienlijke vertragingen veroorzaakt en zijn er op veel momenten in het seizoen productietekorten geweest, wat heeft geresulteerd in aanzienlijk hogere prijzen vergeleken met vorig jaar", legt Daniel Vidal van Exquisite Fruits uit.

Hoewel de hoge prijzen over het algemeen gunstig zijn, maken ze het ook moeilijker om te concurreren op de Oost-Europese markten, waar Griekenland van deze situatie profiteert, aldus de exporteur.

"Oost-Europese landen zijn meer prijsgevoelig dan andere Europese markten en dat is de reden waarom in seizoenen als deze, waarin schaarste die de Spaanse fruitprijzen opdrijven, die markten de voorkeur geven aan Grieks fruit. Dat is qua volume niet nadelig beïnvloed en het is ook goedkoper. De Griekse fruitteelt groeit elk jaar en het land zal een steeds sterkere concurrent worden."

Steenfruit is goed voor 35% van het jaarlijkse fruitvolume dat Exquisite Fruits op de markt brengt. Het Valenciaanse bedrijf teelt allerlei soorten steenfruit, zoals perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, paraguayo-perziken en platerines waarvan de laatste twee de grootste volumes beslaan.


"We beginnen met oogsten in Murcia en Valencia en om vervolgens te eindigen in augustus in Lleida. We werken alleen met Franse abrikozenvariëteiten, die het meest populair zijn in de markten waar we ons fruit verkopen.Van paraguayo-perziken hebben we allerlei variëteiten sinds begin mei. De populariteit van dit fruit is enorm gegroeid en er is een grote vraag uit Oost-Europese landen", aldus Daniel Vidal.

De Europese en Oost-Europese markten vertegenwoordigen 90% van de verkoop van steenfruit van het bedrijf. Daarnaast voert het bedrijf ook zee- en luchttransporten uit naar verre landen zoals de Arabische Emiraten, Maleisië, Hong Kong en enkele Franse Caribische eilanden. "We hebben een sterke positie verworven op de Oost-Europese markten, zoals Wit-Rusland en Oekraïne", zegt de exporteur.

Het bedrijf verkoopt het steenfruit, evenals kaki's en granaatappelen, onder het merk Style. "We zijn nu al bezig met het voorbereiden en organiseren van de afzet van het granaatappelseizoen, die eind augustus van start gaat met de rode variëteiten Acco, Smith en Emec. We zullen dan in oktober verdergaan met de Wonderful en het seizoen in december afronden. We verwachten dit jaar 2 miljoen kilo granaatappels te telen. In september zullen we ook de kaki-campagne starten", besluit Daniel Vidal.


Voor meer informatie:
Daniel Vidal
Exquisite Fruits,S.L.
Plaza del Prado, 21
46701 GANDÍA (Valencia), Spain
T: +34 960 653 909
M: +34 675 549 164
daniel@exquisitefruits.com
www.exquisitefruits.comPublicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018