Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spaanse blauwe bessentelers verrast door late seizoenspiek

De Spaanse sector voor blauwe bessen heeft te maken met een overschot en met een stagnerende omzet. Eerder werd juist uitgegaan van een lage opbrengst wegens de milde temperaturen en de grote hoeveelheid aan neerslag en bewolkte dagen.

"Het instabiele weer van dit jaar heeft zijn tol geëist op zachtfruit in het algemeen. De impact is mogelijk wel sterker te zien bij aardbeien," zegt Carlos Esteve van Onubafruit.



"Over het algemeen was het seizoen voor blauwe bessen goed. De oogst is echter wel significant later begonnen en we hebben nog steeds grote volumes beschikbaar. We hadden niet verwacht in deze tijd van het jaar nog zulke grote volumes te hebben. Dat heeft ons een beetje verrast en heeft het genereren van omzet moeilijker gemaakt. We dachten dat we de seizoenspiek al achter ons hadden gelaten, maar hadden toen ineens meer volumes dan verwacht. Het probleem is dat blauwe bessen in tegenstelling tot andere zachtfruitsoorten een beter uitgekiend en complexer plan voor de markt nodig hebben."

"Daar komt bij dat de oogst vanuit Centraal- en Noord-Europa vroeger op de markt gekomen is. De oogst vanuit die regio's ging eerder van start dan in andere jaren wegens de gunstige weersomstandigheden in de lente. De weersomstandigheden daar waren compleet anders dan in Zuid-Europa," licht Carlos Esteve toe. Een andere belangrijke factor is de komst van zomerfruit op de markt, zoals meloenen, watermeloenen en steenfruit. Dit zorgt voor extra concurrentie.

"De lage opbrengst die tot nu toe bereikt is en de jaarlijkse toename aan consumptie van blauwe bessen hebben ervoor gezorgd dat de omzet niet compleet is ingestort. Veel bedrijven maakten zich hier zorgen over," voegt Carlos toe.

Onubafruit levert zijn blauwe bessen voornamelijk aan markten binnen Europa. Het bedrijf is echter ook meer gaan exporteren naar Zuid-Oost-Azië. De export naar Zuidoost-Azië is in dit seizoen in verhouding tot vorig jaar verdrievoudigd.


Publicatiedatum: