Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

EU kondigt gemeenschappelijk protocol voor kwaliteitscontrole aan

De Europese Commissie heeft plannen aangekondigd om op Europees niveau een gemeenschappelijk protocol op te stellen. Door middel van het protocol zal het mogelijk zijn om de kwaliteit te analyseren van voedingsmiddelen met vergelijkbare kenmerken en verpakking, die door verschillende landen binnen de EU worden geleverd.

De methode achter het protocol heeft als doel om bepaalde kwaliteitsproblemen aan te pakken. Deze problemen hebben te maken met dat binnen dezelfde markt een verpakt product uit het ene land een lagere kwaliteit heeft dan hetzelfde product uit een ander land. Voorbeelden van dit soort problemen zijn vissticks met een lager gehalte aan vis of ijsthee met een lager gehalte aan thee-extract.

De methode achter het gemeenschappelijk protocol is ontwikkeld door het gezamenlijk onderzoekscentrum van de Europese Commissie. Met deze methode wordt nagegaan of de voedingsmiddelen in de markt tegemoet komen aan de EU-regelgeving voor voedselveiligheid. Dit moet ervoor zorgen dat consumenten niet worden misleid.

De toepassing van het protocol is in handen van de nationale autoriteiten op het gebied van voedselveiligheid en consumentenbescherming. Deze autoriteiten zullen worden gecoördineerd door het onderzoekscentrum van de Europese Commissie. Samen zullen de autoriteiten een groot Europees onderzoek uitvoeren om informatie te verzamelen op het gebied van de problemen rondom kwaliteitsverschillen.

De resultaten zullen naar verwachting met het einde van 2018 zijn verzameld. De Europese Commissie hoopt dat het onderzoek leidt tot de uitwerking van een praktische gids, aan de hand waarvan de nationale autoriteiten bepaalde kwaliteitsproblemen aan kunnen pakken.

De landen Slowakije, Polen, Hongarije en de Tsjechische Republiek hebben gezamenlijk in maart 2017 al om een oplossing voor dit probleem gevraagd. Uit eerder onderzoek blijkt dat consumenten in deze landen het meest te lijden hebben van de verschillen in kwaliteit.

De Europese Commissaris op het gebied van de interne markt en nijverheid van de EU, Elzbieta Bienkowska, is ervan overtuigd dat het nieuwe protocol meer informatie over het probleem zal geven. De Europese Commissaris voor Consumentenzaken, Vera Jourová, is van mening dat er op een gemeenschappelijke markt geen sprake mag zijn van dubbele standaarden. "Alle inwoners van de EU moeten het gevoel hebben dat ze gelijk worden behandeld en dat ze eerlijke, heldere informatie krijgen over de producten die ze kopen," aldus Jourová.


Bron: EFE

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018