Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

HZPC stelt uitbetalingsprijs oogst 2017 vast

HZPC stelt definitieve pootgoedprijs vast op € 31,65 per 100 kilo

Pootaardappelhandelaar HZPC Holland B.V. heeft de definitieve uitbetalingsprijs* voor zijn Nederlandse pootaardappel-pool over Oogst 2017 vastgesteld op € 31,65 per 100 kilo. De definitieve prijs is vergelijkbaar met de gemiddelde prijs van de afgelopen zeven jaar en voldoet, gezien de omstandigheden, aan de verwachting.
Lilian Escalon, directeur Europa: "De matige consumptieaardappelmarkt in Europa en in een aantal landen daarbuiten zorgde voor een geringere vraag naar gecertificeerde pootaardappelen uit oogst 2017. Daardoor was onze afzetmarkt wat kleiner dan in de laatste jaren. HZPC heeft vanaf de start van het seizoen ingezet op een goede prijspolitiek om daarmee de verkoopprijzen het gehele seizoen op niveau te houden. Daarin zijn we geslaagd. Wij zijn blij te kunnen melden dat dit heeft geresulteerd in een nog iets hogere prijs voor de telers van HZPC, dan van te voren verwacht."

Kilo's 
De totale gemiddelde gewichtsopbrengst per hectare van de Nederlandse HZPC-pootgoedteler lag voor Oogst 2017 een anderhalve ton hoger dan het jaar ervoor en ongeveer op het meer jaarlijks gemiddelde. Binnen de potermaten lag de gewichtsopbrengst echter één ton lager dan het voorgaande jaar, wat ongeveer 9% lager is dan het meer jaarlijks gemiddelde. De weersomstandigheden tijdens het groeiseizoen zijn bepalend geweest voor de momenten van knolvorming in de teelt. Daardoor is een hoog percentage bovenmaten geoogst.

Euro's 
De bovenmaten zijn deels als pootaardappelen afgezet. HZPC Holland B.V. betaalt, afhankelijk van het ras, voor deze bovenmaten € 5 tot € 8 per 100 kilogram. Dat zijn bedragen welke beduidend lager zijn dan vorig jaar. De combinatie van de prijs voor de potermaten, een iets lagere opbrengst in de potermaten en een lagere prijs voor de bovenmaten, maakt dat de gemiddelde hectare opbrengst van de Nederlandse pootaardappelteler van HZPC over oogst 2017 meer dan 10% lager uitkomt dan over oogst 2016. Ondanks deze daling, zal dit voldoen aan de verwachting van deze telers.
 
Overzicht van de prognoseprijzen en de definitieve prijzen over de afgelopen oogsten: Prijstoelichting 
De gemiddelde prijs* over alle rassen komt op basis van herfstlevering voor de potermaat van klasse E uit op een bedrag van € 30,51 per 100 kilo vóór kwekersafdracht en exclusief btw. De telers leveren de klasse S tot en met A. De gemiddelde prijs* over al deze klassen komt uit op € 31,65 omdat er relatief meer aardappelen in de hogere klassen worden geteeld en afgeleverd, waarvoor hogere prijzen worden betaald. Naast de uitbetalingsprijs, ontvangen de telers vergoedingen voor het opslaan en voor het opzakken van de aardappelen. Deze zijn hier buiten beschouwing gelaten. 

*De HZPC-uitbetalingsprijs is gemiddeld over alle rassen in potermaat klasse S tot en met A in poolverband geteeld; exclusief btw; en vóór afdracht van de kwekerslicentie door de pootgoedteler. De prijs per ras, klasse, maat en kwaliteit, wordt bepaald volgens een door HZPC en zijn telers overeengekomen systeem. 

Europa 
Rond deze periode van het jaar bepaalt HZPC ook de telersprijzen voor zijn telers in de andere HZPC-productiegebieden binnen Europa. De omstandigheden en de methoden voor de totstandkoming van die prijzen verschillen van die in Nederland.

Over HZPC Holland B.V.
HZPC Holland B.V. is een deelneming van HZPC Holding. HZPC is de innovatieve wereldleider op het gebied van aardappelveredeling, pootaardappelhandel en productconceptontwikkeling. Onze veredelaars ontwikkelen aardappelrassen die optimaal aansluiten bij de plaatselijke teeltomstandigheden. Met HZPC-rassen kunnen lokale aardappeltelers dynamisch inspelen op de behoeften in hun markten en marktsegmenten, zoals de verwerkende industrie, de retailmarkt en de traditionele versmarkten. 
 
HZPC is een commerciële wereldspeler met 370 medewerkers in meer dan 19 landen, en exporteert naar meer dan 80 landen. HZPC-rassen voeden elke dag miljoenen mensen over de hele wereld. We willen bijdragen aan de ontwikkeling van verantwoord voedsel voor een groeiende wereldbevolking. 
 
Voor meer informatie: 
HZPC Holland B.V.
+31 (0)513 48 98 88

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018