Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Chinese im- en exporteurs vertellen over de impact

Trump kondigt 50 mld dollar nieuwe handelstarieven aan op Chinese import

Verschillende Amerikaanse media, waaronder The Wall Street Journal, citeren bronnen die melden dat de Amerikaanse president Donald Trump voor nog eens 50 miljard dollar aan importtarieven heeft ingesteld op Chinese producten. Daarmee voert hij de aanval op China op. Het is nog niet duidelijk wanneer de verstevigde handelstarieven van kracht worden. China laat weten de Amerikaanse actie te zullen vergelden met tarieven op Amerikaanse producten.

Volgens bronnen zal de Amerikaanse Trade Representative's de lijst afgelopen vrijdag bekend maken en deze week publiceren in het Federal Register. Voor de producten op de lijst wordt een tarief van 25% ingesteld. Naar verwachting liggen de producten op de lijst in lijn met de producten waarvoor eerder al extra heffingen werden ingesteld.

Chinese Im- en exporteurs hebben uiteenlopende meningen over de plannen van Trump.

Angst voor concurrentie uit buurlanden
Kevin Au Yeung, Marketing Manager Asia bij RKG Asia: "Op dit moment hebben we weinig volume verscheept van Europa naar China. Deze belasting zal ons voorlopig niet heel erg raken. Als de situatie blijft voortduren tot het volgende seizoen, zal het zeker effect hebben. Andere landen die fruit exporteren naar China zullen er mogelijk van profiteren. Turkije, bijvoorbeeld, exporteert kersen naar China. Op de lange termijn maak ik me zorgen over dalende prijzen als de export van de VS naar China moeilijker wordt. Handelaren zullen zich richten op andere markten, wat de prijzen onder druk kan zetten."

Snelheid, niet prijs, kritiek voor toekomst
Sam, general manager van Shenzhen GoldAnda, een importbedrijf in het zuiden van het land: "Voor ons zijn de stijgende tarieven niet het grootste probleem. De afgelopen jaren zijn de inkomens en het bewustzijn van gezonde voeding enorm gestegen. Consumenten zijn bereid meer te betalen voor goed fruit, maar in combinatie met de tarieven worden ook andere handelsbelemmeringen aangescherpt, waardoor de snelheid van de handel in het geding kan komen. Dat kan gevolgen hebben voor de versheid en kwaliteit van het fruit. We richten ons dan wellicht op andere landen die een betere handelsrelatie met China hebben om ons fruit te importeren."

Strengere douaneregels kunnen lastig zijn
Zhu Zheng van Chen's Sun Fruit (volledige naam Zhengzhou Chenshi Sunshine Fruit and Vegetable Trade ): "Als China met gelijke munt terugbetaalt, niet alleen met tarieven, maar ook met striktere eisen aan douane-inspecties, zal dat de inklaring vertragen en impact hebben op het fruit. De im- en exporteurs nemen een risico. Op deze manier zal de vraag van Chinese im- en exporteurs naar Amerikaanse landbouwproducten ongetwijfeld dalen."

Hieronder een aantal artikelen met meer informatie over de handelsoorlog:


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018