Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Amerikaans experiment: algen in de ruimte

Een onderzoeker van de Universiteit van Florida gaat het International Space Station gebruiken om te kijken of algen kunnen helpen bij het recyclen van koolstofdioxide en uiteindelijk ingezet kunnen worden om plastic, hars en zelfs voedsel te produceren.

Mark Settles, professor in tuinbouwwetenschappen van de Universiteit van Florida: "De onderzoekers willen eerst de capaciteit van de algen om licht te gebruiken om koolstof op te slaan verbeteren en daarna om dierlijk en plantenleven in de ruimte te ondersteunen."

Settles zal de planten toevoegen aan een lading die vanaf Kennedy Space Center naar het ISS verstuurd zal worden. De lancering is gepland op 29 juni.Settles, faculteitslid van het UF Institute of Food and Agricultural Sciences: "Ik ben recentelijk ge´nteresseerd geraakt in het toepassen van synthetische biologie op planten, in het bijzonder om te begrijpen hoe zetmeel en andere graanopslag-prote´nes accumuleren in de cellen. Koren is heel moeilijk te manipuleren en het duurt dan ook lang om variŰteiten te verbeteren."

"Ik bedacht dat ik kon beginnen met algen en dat NASA ge´nteresseerd zou zijn in het produceren van algen die als voedsel kunnen dienen. We passen de algen zodanig aan dat ze net zo snel groeien als op aarde."

Een van de voordelen van gekweekte algen is dat ze een systeem kunnen bieden om CO2 te recyclen en misschien uiteindelijk voedsel of een bron van vitamine kunnen vormen voor de bemanningsleden op lange ruimtereizen. Eerdere studies laten zien dat ratten en kippen algen eten, dus het is voor mensen ook eetbaar, al wordt dat door astronauten nog niet gegeten.

In zijn 1 maand durende experiment zal Settles algenstammen selecteren die de groei bij microzwaartekracht zullen bevorderen.

Algenolie kan brandstof produceren of gebruikt worden om plastic en hars van te maken in de ruimte. Algen kunnen ook caroteno´den en vitaminen produceren, die belangrijk zijn voor de menselijke voeding. Dit is essentieel omdat ruimtereizen het zicht van astronauten vermindert en hen hen blootstelt aan kosmische straling.

Settles: "Algen caroteno´den kunnen de effecten enigszins tegengaan."

De volgende stap van Settles is het DNA extraheren en de genoomsequentie vast te stellen van de in de ruimte geselecteerde algenstammen. Samen met zijn researchteam zal ook de algenstammen blijven cultiveren om ze te bewaren voor toekomstige ruimtemissies.

"Koren en andere granen produceren veel plantenmateriaal dat niet direct bruikbaar is in de ruimte. Het doel op lange termijn is het kweken van algen om het bruikbare materiaal te produceren zonder zo veel afvalmateriaal."


Publicatiedatum: 25-6-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: