Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Recordtemperaturen, grote oogst en lage gemiddelde prijzen

Balans over het aspergeseizoen 2018

Te warm, te droog en te veel uren zon – de recordtemperaturen in april en mei 2018 hadden in Duitsland een sterke uitwerking op het aspergeseizoen. De zomerse temperaturen in het voorjaar zorgden voor een maximale oogst en vereisten onvermoeibare inzet van de aspergetelers en hun medewerkers. Ook bleef dit seizoen in heel Duitsland voor het eerst de koufase uit, die in andere jaren voor een adempauze en een regulering van de hoeveelheid op de markt zorgde. De grote oogst en moeilijke afzetomstandigheden hadden een snel prijsverval tot gevolg. Deels was er ook een gebrek aan seizoenskrachten, wat het werk extra bemoeilijkte.



"De seizoensstart was dit jaar met begin c.q. midden april iets later dan vorig jaar en was eigenlijk te laat voor een goede Paashandel. De vraag was bij de consumenten in de eerste weken heel goed, maar werd met de komst van de hoge temperaturen en tegen het einde van het seizoen wat minder. Naast de grote oogst die men nauwelijks aankon, maakte de negatieve prijsontwikkeling het de bedrijven moeilijk. De problemen om voldoende en goede seizoenskrachten te vinden, maakte de situatie extra lastig", maakt Simon Schumacher, bestuurswoordvoerder van de 'Verbandes Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e. V.' (VSSE), de balans op.


Foto: VSSE e.V./Christoph Göckel

In heel Duitsland: grote aspergehoeveelheid was de uitdaging van het seizoen
De zomerse temperaturen zorgden ervoor dat de vroege en late aspergerassen gelijktijdig geoogst moesten worden. "Het grote aanbod was de uitdaging van dit seizoen. Veel aspergeteeltbedrijven konden de oogst nauwelijks aan. Sommige bedrijven beëindigden of beëindigen al vroegtijdig de oogst," zegt dr. Ludger Aldenhoff, aspergeadviseur in Zuid-Duitsland. In Noord- en Oost-Duitsland hadden de aspergetelers daarnaast ook nog eens met extreme droogte te kampen.

Groot aanbod zorgt voor ontnuchterende prijscurve
Volgens de Agrarmarkt Informations-gesellschaft (AMI) lieten aanbiedingsacties de gemiddelde consumentenprijs vergeleken bij de twee voorgaande jaren snel en sterk dalen. De retail onderhandelde de prijzen deels zelfs in een dagritme naar beneden. De gemiddelde consumentenprijs daalde naar 5,48 euro per kg, en was daarmee zo laag als ze in geen jaren geweest is. De vraag naar asperges was bij de consumenten groot. "In mei waren er drie weken waarin het aanbod maar ook de afzet heel hoog waren. In z'n totaliteit ga ik er vanuit dat er dit seizoen meer asperges dan vorig jaar verkocht zijn", zegt Michael Koch van de Agrarmarkt-Informations-Gesellschaft (AMI).

Seizoenskrachten: mogelijke terugkeer van 50-dagen- c.q. 2-maanden-regeling in 2019 brengt personeelsstructuur bij de bedrijven in gevaar
"Het was een heel stressvol seizoen waarin er veel gevergd werd van de medewerkers. Er waren weinig oogstmedewerkers, waardoor er een tekort was aan arbeidskrachten. Deels konden arealen niet helemaal geoogst worden", zegt Jürgen Schulze, aspergeadviseur in Oost-Duitsland.


Foto: VSSE e.V./Christoph Göckel

Volgens een VSSE-enquête onder asperge- en aardbeientelers gaf circa 50 procent van de ondervraagden aan dat de beschikbaarheid aan seizoenskrachten duidelijk is verslechterd. Bovendien zei 40 procent dat de situatie zich heeft verslechterd. "Het wordt met zekerheid steeds moeilijker om geschikt personeel te vinden. Dit seizoen was het in Nordrhein-Westfalen zo dat de seizoenskrachten vroeger dan contractueel overeengekomen weer naar huis zijn vertrokken. Dat was geen probleem, omdat de oogst op sommige akkers vroeger werd beëindigd. Ik zie het echter zwart in als in 2019 de 50-dagen- c.q. 2-maanden-regeling terugkomt, aangezien we bij een reeds bestaand tekort aan oogstmedewerkers nauwelijks een tweede garde kunnen krijgen", zegt Ralf Große, aspergeadviseur van de Landwirtschaftskammer Nordrhein-Westfalen.

De 'Verband Süddeutscher Spargel- und Erdbeeranbauer e. V.' (VSSE) vertegenwoordigd de belangen van de asperge- en aardbeientelers in Zuid-Duitsland. Met meer dan zeshonderd leden is de VSSE Duitslands grootste vereniging voor asperge- en aardbeientelers.

Verdere informatie via:
Verband Süddeutscher Spargel - und Erdbeeranbauer e.V.
Werner-von-Siemens-Str. 2-6 / Gebäude 5161
76646 Bruchsal
Simon Schumacher
Geschäftsführer / Vorstandssprecher
Tel.: +49 (0)7251 3032080
Fax: +49 (0)7251 3032095
schumacher@vsse.de


Publicatiedatum: