Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Guatemala: vulkaanuitbarsting heeft gewassen niet geschaad

De eerste schade veroorzaakt door de Fuego-vulkaan in Guatemala wordt ge´nventariseerd. Volgens telers "begon de eerste identificatie van de schade echter op dezelfde dag dat de uitbarsting plaatsvond vanuit het getroffen gebied door het Vulcanology Institute en CONRED."

Momenteel is de vulkaan nog actief volgens het bulletin van het geofysisch instituut van 12 juni 2018. De meest getroffen gebieden zijn niet langer bewoonbaar door de hoeveelheid neergedwarrelde vulkanische as en de productiviteit van het teeltgebied zal worden be´nvloed. Volgens telers kan het echter, hoewel het mogelijk is dat dit van enige invloed zal zijn op de export, "niet representatief zijn voor de totale landbouwexport van het land." De grootste schade zal zijn voor de economie van het land, de getroffen gemeenschappen en voedselzekerheid."
De getroffen gebieden en de aangetaste gewassen werden ge´dentificeerd via een kaart voor landgebruik van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Voeding (MAGA). De gegevens zijn berekend op basis van de afbakening van de 'nulzone' (2019,49 hectare), gemaakt met luchtfoto's van aerobots.

De bodems in het getroffen gebied zijn diep, goed waterdoorlatend, ontwikkeld op vulkanische as en hebben een hoge landbouwwaarde, waardoor het mogelijk is traditionele gewassen te telen zoals koffie, suikerriet en rubber en niet-traditionele gewassen zoals avocado, groenten, macadamianoten en sierplanten naast andere producten zoals granen als ma´s en bonen. Deze gewassen zijn voornamelijk gelegen in de gemeenten Alotenango de Sacatepequez en Escuintla.


Publicatiedatum: 18-6-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: