Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Centraal-Amerikaanse telers profiteren van uitwisseling met Belgische bedrijven

Minstens 1700 telers die verbonden zijn aan 23 coöperaties in Guatemala, Honduras en Nicaragua zullen profiteren van nieuwe kennis en mogelijke verdragen door een uitwisseling met Belgische instellingen. Dit meldt de internationale organisatie Rikolto.

In het geval van Honduras zullen de Consorcio Agrocomercial, bestaande uit 8 AGF-organisaties en de universiteit deelnemen aan een regionale uitwisseling met Belgische tuinbouwbedrijven en -instellingen, die gehouden wordt tussen 16 en 23 juni.

Deze activiteit vindt plaats in het kader van project "kennismanagement voor de duurzame groententeelt in Honduras, Guatemala en Nicaragua", dat ontwikkeld werd door Rikolto.

Het evenement wordt gefinancierd door en krijgt technische ondersteuning van instellingen en bedrijven uit West-Vlaanderen: Inagro, REO Veiling, Bert Depoorter, Tomabel, De Lochting van ARDO.

Volgens de Global Climate Risk Index zullen Honduras, Nicaragua en Guatemala dit jaar tot de 20 landen behoren die het meest door klimaatverandering getroffen worden.

Dit vindt z'n weerslag op kleine groententelers die al te maken hebben met technische, bedrijfsmatige en productieve beperkingen, beweert Guillermo Gutiérrez van Rikolto. 

Het doel van de uitwisseling is de situatie van degenen die meedoen te bekijken en nieuwe kennis omtrent technologieën en innovatie te genereren. Ook wordt gekeken naar de verwerking en marketing van groenten. Bovendien zal gestreefd worden naar het sluiten van bondgenootschappen en deals tussen de delegaties uit Centraal-Amerika en België.

"We hopen kennis op te doen over nieuwe toepassingen, business- en productiemodellen en technische innovaties," vertelt César Maradiaga van Consorcio Agrocomercial.

Maradiaga benadrukt dat de vaardigheden van de leden van het Consortium, bestaande uit 711 telers waarvan 29% vrouw is, versterkt zullen worden.

Aan de uitwisseling nemen van de kant van Guatemala de non-gouvernementele organisatie Adisagua van de Fair Fruit Company deel, die 9 tuinbouw coöperaties vertegenwoordigt en de universiteit.

Nicaragua wordt vertegenwoordigd door de groentencoöperaties Tomatoya en Eco Vegetales.

Het evenement zal afgesloten worden door Rikolto in samenwerking met de provincie West-Vlaanderen in het Huis van de Voeding.

Als onderdeel van het project werd in 2017 een Field School georganiseerd met een focus op de vollegrondsteelt van wortelen en sla.

Veertien technisch adviseurs van vier organisaties die deel uitmaken van het Consortium studeerden aan deze school af als bemiddelaar.

Bron: EFE

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018