Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nepal: Zonder beschermingsmiddelen geen afnemers

Groententelers in Dhading vinden vreemd genoeg geen afnemers voor hun producten die verbouwd zijn zonder beschermingsmiddelen. De telers die gekozen hadden voor beschermingsmiddelenvrije tuinbouw verwachtten hogere opbrengsten. Ze zijn teleurgesteld nu blijkt dat er geen markt voor hun oogsten is. Dagelijks worden er ongeveer 15 ton groenten geproduceerd. De telers hebben geen mogelijkheid om hun groenten tentoon te stellen om kopers aan te trekken. Daarnaast brengen handelaren geen bezoeken aan hun teeltbedrijven. Dit heeft als gevolg dat de telers gedwongen hun groenten moeten afzetten aan lokale tussenpersonen die hen dezelfde prijs betalen als voor reguliere groenten.

"Met veel enthousiasme zijn we overgestapt op deze groententeelt. Echter weigeren tussenpersonen meer te betalen voor onze groenten", verteld Durga Bhujel een groententeelster in Dhading. Samen met 21 andere vrouwen heeft zij het initiatief opgezet om gezamenlijk land te verhuren zodat er een collectieve landbouw van groenten plaats kon vinden. De groep maakt geen gebruik van schadelijke middelen om hun groenten te verbouwen. Dagelijks produceren ze 200 kg aan verschillende groenten. Echter krijgen ze niet de prijzen die ze verdienen. 

Een van de voornaamste redenen dat ze hun groenten niet verkocht krijgen is het facilitaire gemis om hun groenten tentoon te stellen om kopers aan te trekken. Er is een groot aantal kopers voor groenten die worden verbouwd zonder gebruik te maken van beschermingsmiddelen maar de boeren hebben geen apart verkooppunt om dergelijke groenten te verkopen. Hun groenten worden vermengd met andere groenten. Er is een groot aantal kopers voor hun groenten, maar er is geen apart verkooppunt om de groenten te verkopen.

In het district zijn bijna 10.000 telers betrokken bij commerciële plantaardige producties. De gebieden zijn verspreid over 4.516 hectare. Jaarlijks wordt er 57.505 ton groenten geproduceerd ter waarde van Rs2.60 miljard (€ 20,5 mln). 

Dhading staat op de tweede plaats in de lijst van de hoogste districten die beschermingsmiddelen gebruiken (na Kabhre). Overmatig hoge hoeveelheden worden gebruikt om de opbrengst en de winst te verhogen. Dit meldt kathmandupost.ekantipur.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018