Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Minister van Landbouw Joke Schauvliege over het rapport Responsibly Fresh

“Vlamingen hebben zeker wat in hun mars”

Tholen - "In 2012 lanceerden we op de Fruit Logistica het duurzaamheidsproject- en label Responsibly Fresh," aldus Rita Demaré tijdens de presentatie van het derde rapport Responsibly Fresh. In 2012 lanceerde het VBT samen met vijf afzet coöperaties BelOrta, Coöperatie Hoogstraten, Reo Veiling, BTV en LTV Responsibly Fresh. Op donderdag 14 juni werd na zes jaar het derde en laatste rapport gepresenteerd aan genodigden waaronder de Vlaamse minister van Landbouw Joke Schauvliege. Het event werd gehouden op het tomatenteeltbedrijf Primato in Putte.


Philippe Appeltans en Rita Demaré van VBT en minister van Landbouw Joke Schauvliege


"Er heeft op verschillende vlakken positieve veranderingen plaatsgevonden zowel op ecologisch, economisch en sociaal. Producenten en telers zetten steeds meer in op duurzame technieken en innovaties. Dit hebben we te danken aan de afzet coöperaties die zich daarvoor de afgelopen jaren hebben ingezet", aldus Lies Elsen van het VBT. In het rapport zijn de acties opgenomen die de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in het kader Duurzaam Ondernemen. Ook id de economische, ecologische en sociale impact van Responsibly Fresh opgenomen in het rapport. En in tegenstelling tot de voorgaande rapporten zijn er nu wat interviews en visies van telers en producenten op duurzaam ondernemen in opgenomen.


Maarten de Moor (LAVA), Rudi Uten en Patrick Thoen van BFV

Fruit Logistica 2019
"Elk einde heeft een nieuw begin", aldus Rita Demaré. Nu Responsibly Fresh is afgesloten stopt het duurzaam ondernemen in de groenten- en fruitsector niet, maar wordt tijdens de Fruit Logistica van 2019 een nieuwe strategie aangekondigd. De nieuwe strategie heeft betrekking op de Sustainable Development Goals als referentiekader en een coöperatieve identiteit. "De groente- en fruitsector spant zich al jaren in om de sector te verduurzamen. Hoe moeilijk het ook is geweest en hoeveel tegenslag ze ook hebben gehad zoals de importban van Rusland. De afzet coöperaties hebben samen gezorgd voor een haalbare aanpak en dit de resultaten wijzen dit uit", vertelt Joke Schauvliege.


Joke Schauvliege, Kevin Pittoors en Chelsey Kenis


Primato
Als afsluiter van het event werden den genodigden meegenomen voor een rondleiding in de kassen van het familiebedrijf Primato. Het bedrijf teelt cherry- en smaaktomaten en heeft een jaarlijkse productie van 7000 ton. Kevin Pittoors en zijn echtgenote Chelsey zijn erg bezig met duurzaam telen. Een mooi voorbeeld hiervan is het watersysteem van het bedrijf, door de recirculatie van het water is maar een minimum aan leidingwater nodig. Klik hier om het rapport Responsibly Fresh te downloaden.


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018