Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Brits parlement onderzoekt Sainsbury's/Asda-fusie

België: Overeenkomst voorkomt winkelsluitingen bij Carrefour
De directie van de Belgische tak van Carrefour is tot een overeenkomst gekomen met de vakbonden. De overeenkomst binnenkort worden gepresenteerd aan de werknemers van Carrefour. Doordat er onder de nieuwe regeling geen vestigingen worden gesloten, worden zo'n 233 banen gered. Ook zal er geen sprake zijn van directe ontslagen, hoewel ongeveer 1.000 banen zullen worden gesaneerd door middel van vrijwillige ontslagen, zoals vervroegd pensioen en vertrekregelingen. Deze ontslagen zijn nodig, omdat Carrefour zijn bedrijfsvoering moet stroomlijnen. Het aantal hypermarkten wordt kleiner gemaakt en het hoofdkwartier moet efficiënter worden georganiseerd. Werknemers die vrijwillig ontslag nemen maken aanspraak op een aantrekkelijke bonus, terwijl werknemers van ouder dan 56 jaar met vervroegd pensioen kunnen gaan. De werknemers die geen ontslag nemen zijn voor de komende vier en half jaar verzekerd van hun baan. Sommige Belgische politieke partijen zijn kritisch over het plan voor vervroegd pensioen. 
Bron: retaildetail.eu

Noorwegen: REMA 1000 benoemt nieuwe CEO
REMA 1000 heeft Trond Bentestuen aangesteld als de nieuwe CEO voor de Noorse tak van het bedrijf. Bentestuen is op dit moment een onderdirecteur bij DNB. De huidige CEO van de Noorse tak, Jan Frode Johansen, zal bij REMA 1000 actief blijven als franchise-directeur. Via Facebook gat REMA 1000-CEO Ole Robert Reitan aan dat zijn bedrijf ervaren mensen als Trond nodig heeft om REMA 1000 in Noorwegen verder te ontwikkelen, nu de retailer in Noorwegen en Denemarken samen zo'n 1.000 winkels en 18.000 werknemers heeft.
Bron: retailanalysis.igd.com

VK: Tesco en Ocado werken met productDNA
Tesco en Ocado zijn de eerste Britse ketens die gebruik gaan maken van productDNA. productDNA is een nieuwe dienstverlening binnen de retailsector, waarmee leveranciers en retailers informatie en statistieken over producten kunnen delen. Het systeem is ontwikkeld door de organisatie GS1 UK, dat zich heeft toegelegd op productstandaarden. Tesco en Ocado zijn nu actief bezig om ook hun leveranciers van productDNA gebruik te laten maken. productDNA is officieel vorige maand van start gegaan. Het systeem werkt als een soort snelle, simpele productcatalogus die onder leveranciers en retailers wordt gedeeld. Volgens GS1 UK zijn de grootste voordelen van productDNA dat er nu gebruik wordt gemaakt van een gemeenschappelijk datamodel aan de hand van een aantal vaste kenmerken. Zodoende wordt data van producten nauwkeurig vastgelegd en op een uniforme manier gepresenteerd. Hierdoor is de informatie toegankelijk voor alle bedrijven die verwikkeld zijn in de leveringsketen binnen de retailsector. 
Bron: kamcity.com

Australië: Coles opent kleinere winkels
Coles gaat uitbreiden door middel van buurtwinkels. De nieuwe buurtwinkels zijn onderdeel van een aantal nieuwe initiatieven van de Australische retailer. Coles wil kleinere en flexibelere winkels ontwikkelen, zodat beter in de behoeftes van consumenten in binnensteden kan worden voorzien. Coles' grootste concurrent, Woolworths, heeft een aantal Metro-winkels in bedrijf. Deze winkels zijn gefocust op versproducten en voedingsmiddelen die makkelijk naar het werk kunnen worden meegenomen. Coles zal waarschijnlijk een vergelijkbare aanpak hanteren en zal ook meer gebruik maken van de huidige trends op het gebied van gezonde voeding.
Bron: retailanalysis.igd.com

Spar opent winkel op Malta
Spar heeft een winkel geopend op Malta. Daarnaast heeft de supermarktketen plannen om voor 2025 in totaal 23 vestigingen in bedrijf te hebben. De eerste supermarkt op Malta is geopend in Marsaxlokk. Aan het einde van deze maand zal naar verwachting een tweede filiaal worden geopend in Tigne. In de komende acht jaar worden op 23 verschillende locaties vestigingen geopend, waaronder twee Interspar-hypermarkten en vier supermarkten volgens een groter format. De overige 17 locaties worden buurtwinkels. De Spar-vestigingen zullen door middel van een franchise-licentie in handen zijn van de Azzopardi Group, dat vooral bekend staat om zijn ketens Azzopardi Fisheries en Miracle Foods. Het bedrijf verkreeg aan het einde van 2016 de licentie om Spar-winkels te openen.
Bron: timesofmalta.com

Brits parlement onderzoekt Sainsbury's/Asda-fusie

Een Britse parlementaire commissie gaat de CEO's van de ketens Sainsbury's en Asda ondervragen met betrekking tot de plannen voor een fusie. Sainsbury's is de tweede grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk, terwijl het Walmart-dochterbedrijf Asda de derde grootste keten is. Sainsbury's wil voor £7,3 miljard (€8,3 miljard) Asda overnemen. Als deze overname plaatsvindt, zal de gefuseerde keten de concurrent Tesco inhalen als de grootste supermarktketen van het Verenigd Koninkrijk.
Bron: reuters.com

Zuid-Afrika: Omzetgroei in retailsector neemt scherp af
De omzetgroei van de Zuid-Afrikaanse retailsector is in april duidelijk afgenomen, terwijl deze in de twee maanden ervoor juist versnelde. Dit blijkt uit cijfers van Statistics South Africa. De retailomzet nam in april jaar op jaar met 0,5% toe. Dat was een stuk langzamer dan de toename van 4,6% in maart. Analisten waren voor april uitgegaan van een omzetgroei van 4,4%. De omzet van huishoudelijke apparatuur nam in april jaar op jaar toe met 11,0%, terwijl de omzet van voedingsmiddelen, dranken en tabak met 5,5% afnam.
Bron: markets.businessinsider.com

Oekraïne: Nova Poshta opent afdelingen in Auchan-hypermarkten
Nova Poshta, de marktleider op het gebied van bezorgdiensten in Oekraïne, gaat afdelingen openen in vestigingen van Auchan. In alle 26 hypermarkten die Auchan in het land in bedrijf heeft wordt een dependance van Nova Poshta geopend. De afdelingen worden voorzien van moderne afhaalpunten. Het initiatief is onderdeel van een plan van Nova Posta om het eigen netwerk te vernieuwen. Dit jaar wil het bedrijf met inbegrip van de locaties bij Auchan in totaal 1.000 kantoren in Oekraïne actief hebben.
Bron: kyivpost.com

VS: Independent grocers feel competitive pinch
Toenemende concurrentie en kosten in combinatie met verminderde uitgaves van consumenten hebben ervoor gezorgd dat er vorig jaar druk is komen te staan op de financiële resultaten van onafhankelijke supermarkten. Dit blijkt uit het rapport "2018 Independent Grocers Financial Survey" van de National Grocers Association, dat is gepubliceerd in samenwerking met het bedrijf FMS Solutions Holdings. De vergelijkende winkelomzet van onafhankelijke ketens daalde in 2017 met 0,6%. De lichte afname is echter een verbetering op 2016. In dat jaar nam de vergelijkende winkelomzet jaar op jaar af met 1,62%.
Bron: supermarketnews.com

Amazon breidt thuisbezorging met Whole Foods uit

Amazon en Whole Foods Market hebben hun gratis thuisbezorgdienst uitgebreid. De natuurlijke en biologische producten van Whole Foods zijn nu via Amazon Prime Now beschikbaar in de steden Baltimore, Boston, Philadelphia en Richmond. Consumenten met een Prime-lidmaatschap kunnen per direct in deze steden online bestellingen plaatsen, die binnen twee uur aan huis worden bezorgd. Het assortiment bestaat onder andere uit verse groente en fruit, vlees en lokale producten van Whole Foods Market.
Bron: esmmagazine.com

VS: Kroger trekt zich terug uit regio Raleigh-Durham
Kroger gaat zijn veertien winkels in de regio van Raleigh-Durham in North Carolina sluiten. De reden voor de winkelsluitingen zijn volgens het bedrijf de veranderende markt en een teveel aan vestigingen. De winkels zijn in Raleigh-Durham aanwezig sinds 1989. De winkels zullen worden gesloten rond 14 augustus. Daarna zal het zusterbedrijf Harris Teeter acht vestigingen overnemen. Ook nemen de ketens Food Lion en Crunch Fitness ieder een vestiging over. Er wordt nog overlegd over wat er met de overige vier winkels zal gebeuren.
Bron: winsightgrocerybusiness.com

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018