Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Arctische schimmels effectief tegen citruskanker

Een onderzoeksteam van de universiteit van S„o Paulo (BraziliŽ) heeft 29 schimmels geÔdentificeerd die bewezen zijn actief tegen Xanthomonas citri te zijn, een bacterie die verantwoordelijk is voor citruskanker, een endemische ziekte in alle citrus producerende landen. De oorsprong van de schimmels is verrassend. Ze werden aangetroffen in bodemmonsters en monsters van zeesedimenten uit Antarctica.


"Deze schimmels overleven in geÔsoleerde en bijzondere omstandigheden waaronder lage temperaturen en hoge niveaus ultraviolette straling," vertelt Daiane Cristina Sass van de universiteit.

EfficiŽnt in het gevecht tegen citruskanker
Hoewel de Xanthomonas citri bacterie op verschillende manieren bestreden kan worden, is er nog niet ťťn efficiŽnt genoeg gebleken om de ziekte uit te roeien. Daarom wordt naarstig gezocht naar een conventionele of biologische oplossing voor dit probleem.

In 2013 en 2015 werden gedurende de antarctische zomer schimmels verzameld tijdens expedities naar de Shetland Eilanden. Toen werden 33 draderige schimmels gevonden in de bodem en rot hout. 29 van de 86 arctische schimmels (19 uit zee en 10 van het land) bevatten bestanddelen die bewezen actief te zijn tegen X. citri.

Volgens eurekalert.org zijn de onderzoekers van plan om patent aan te vragen op de bestanddelen die zij identificeerden. Ze hopen ook bestrijdingsmiddelenfabrikanten te kunnen overhalen om commerciŽle producten te ontwikkelen die gebaseerd zijn op de bestanddelen die ze ontdekten en die ingezet kunnen worden in de strijd tegen citruskanker.


Publicatiedatum: 15-6-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: