Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Productie daalt met 40% in Sevilla

Spanje: prijzen nieuwe aardappelen blijven op de binnenlandse markt hoog

Het Spaanse aardappelseizoen begon eind mei met de oogst van de eerste nieuwe aardappelen uit Sevilla. Veel regen in de winter en lente zorgde niet alleen voor een vertraging van ongeveer een maand bij de oogst van de eerste nieuwe aardappelen, maar resulteerde ook in een oogstdaling van 40%.

"Het areaal is dit jaar met ongeveer 20% gekrompen. Als we er rekening mee houden dat de opbrengsten in Sevilla over het algemeen 30% lager zijn, zouden de volumes met ongeveer 40% moeten afnemen", zegt José Peláez Izquierdo, manager van Sevillana de Patatas.

Als gevolg hiervan en de vertraagde oogst (vanwege de ongewone milde temperaturen in deze tijd van het jaar), zegt de aardappelteler en -exporteur dat "de vraag tot nu toe groter was dan het aanbod met hoge en over het algemeen stabiele prijzen. Hoewel de prijzen de afgelopen week een beetje zijn gedaald, is het een zeer lichte daling ten opzichte van voorgaande jaren."

Naast de lagere productie is een van de belangrijkste redenen waarom de prijzen tot nu toe goed zijn volgens José Peláez de mentaliteitsverandering bij grote Spaanse retailers als het gaat om de overgang van Franse aardappelen naar nieuwe Spaanse aardappelen: "Sommige Spaanse supermarktketens hebben in navolging van Mercadona de overstap naar Spaanse nieuwe aardappelen gemaakt zodra ze beschikbaar kwamen. Dit was geweldig voor de sector." Grote Spaanse retailers realiseren zich eindelijk dat consumenten deze verse aardappelen liever hebben dan de Franse uit bewaring en dat ze hogere winsten behalen", zegt hij.

Anders dan op de binnenlandse markt staan ​​de prijzen van exportaardappelen onder druk en is er sprake van een dalende trend. "Er zijn nog veel oude aardappelen in bewaring in Europa en landen zoals Duitsland, die geweldige aanbiedingen ontvangen voor de laatste voorraden van Israël, doen de prijzen van Spaanse aardappelen dalen." De prijs van aardappelen voor export is lager dan die op de binnenlandse markt", aldus José Peláez.

De expert waarschuwt dat er na deze week een tekort aan nieuwe aardappelen zal ontstaan, omdat de meeste al geoogst zullen zijn.


Voor meer informatie:
José Peláez Izquierdo
Sevillana de Patatas
Avda Kansas City, 34 3. 2º 1.
41007 Sevilla. Spain
T: +34 659454537
jose@sevillanadepatatas.com
www.sevillanadepatatas.com


Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018