Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bewaarseizoen loopt nog volop

Nieuwe knolselderijseizoen gaat van start

Bij Berden in Venlo gaat volgende week het nieuwe seizoen knolselderij van start, terwijl het bewaarseizoen nog volop loopt. "Die overlap is normaal in deze periode" zegt Luc Berden. Knolselderij uit bewaring is nog tot in augustus verkrijgbaar en de nieuwe knollen worden voorlopig enkel met loof geleverd. "Ze zijn prachtig en kraakvers, maar hebben nog niet het kaliber van de oude knollen. Het zijn eigenlijk twee totaal verschillende producten die elkaar mooi aanvullen." De nieuwe oogst gaat dan ook voornamelijk naar grossiers, daghandel en horeca voor het "vers" aspect, terwijl de grootverbruikers en verwerkers nog even bij de bewaarknollen blijven totdat de nieuwe knollen de gewenste dikte hebben bereikt. "Dat duurt nog wel eventjes, maar de groei verloopt optimaal."


Oude en nieuw knolselderij naast elkaar

Jaarrond
Bij Berden is het hele jaar door knolselderij: vroege teelt, bewaring, met en zonder loof, in allerlei maten, vormen en rassen. "We zijn niet alleen specialist, maar ook bronpartij. Alleen op die manier kunnen we voor een mooi product instaan van "zand tot klant". We werken volledig op orderbasis, zonder voorraden, alles van eigen teelt." De knolselderij van Berden is verkrijgbaar bij Royal ZON in Venlo.

Over die samenwerking is Berden goed te spreken omdat ZON een breed assortiment groenten en fruit voert waarop knolselderij een mooie aanvulling is. Bovendien is ZON optimaal gesitueerd op Freshpark Venlo. "Wij leveren jaarrond knolselderij en kunnen zo samen met ZON als unieke bronpartij maatwerk leveren," legt hij uit.


Nieuwe knolselderij

"Omdat wij alles zelf telen, kunnen we sturen met grondsoorten, teeltwijze, rassen en oogstmomenten. In onze mechanisatie en verwerking is veel innovatie en maatwerk ontwikkeld om doorlopend een mooi, gezond en betrouwbaar product te kunnen bieden." Berden werkt samen met ZON aan een project om meer met knolselderij te doen, nieuwe concepten te ontwikkelen en aansluiting te vinden bij de actuele voedingstrends. "We onderzoeken ook hoe we in de teelt voedingselementen kunnen sturen. We verzamelen veel data en doen onderzoek naar uiteenlopende zaken."


De oude knolselderij

Berden heeft bijvoorbeeld samen met zaadbedrijf Novisem voor zijn klanten een exclusief ras ontwikkeld waarin belangrijke eigenschappen na jarenlange teeltervaring zijn samengebracht. "Voor klanten zijn er belangrijke thema's, zoals voedselveiligheid, residu, traceerbaarheid, smaak en uiterlijk. Daar willen wij graag optimaal aan beantwoorden, dus daarover blijven we continu in gesprek."



Moeilijk voorjaar
Op dit moment is het piekdruk: deze week gaan de laatste planten van het seizoen de grond in, er worden nog volop oude knollen verwerkt en er wordt geleidelijk een begin gemaakt met de nieuwe oogst. "Het voorjaar was dit jaar erg wispelturig, het viel niet mee om de vroege teelt door de extreme weersomstandigheden heen te loodsen. De strenge vorst eind maart, de late start van het voorjaar, extreme regenval, onweersbuien en hagel: veel teelten hebben het zwaar te verduren gehad" vertelt Berden. "Niet alle vroege teelten slagen, er is her en der gewasschade, dus het aanbod zal dit jaar wat beperkter zijn. Wel zijn de afgelopen weken groeizaam geweest."



Knolselderij uit bewaring
De knolselderij uit bewaring heeft geen best seizoen gekend. Er was sprake van een overaanbod door areaaluitbreiding en hogere opbrengsten, met als gevolg een slechte prijsvorming. "In Nederland is het teeltareaal in 2017 fors uitgebreid, dat heeft de markt niet kunnen dragen. Het blijft een kwetsbare teelt met een fragiele markt, die gebaat is bij een stabiel aanbod." aldus Berden. De teelt- en bewaarkosten van de knollen uit bewaring werden dit seizoen niet gedekt door de prijzen. Wel is nu goed merkbaar dat de vraag aantrekt omdat de voorraad wat beperkter wordt. Veel slechte partijen zijn geruimd en er is steeds minder goede kwaliteit van het gewenste formaat beschikbaar. Daarbij zal de vroege oogst van de eerste knollen dit jaar wat later uitvallen door het moeizame voorjaar, dus er moet nog een hele tijd overbrugd worden met de bewaarknollen. De oogst van nieuwe knollen zonder loof komt meestal pas op gang vanaf begin augustus, maar Luc Berden verwacht daar enkele weken aan vooraf te gaan. "Dat komt omdat we telen op vroege gronden met een goede watervoorziening die optimaal zijn voor zo'n vroege teelt. De bewaarknollen worden weer op een ander type grond geteeld."


Perceel met nieuwe knolselderij

Start nieuwe seizoen
De start van het nieuwe seizoen verloopt geleidelijk. "Er zijn veel klanten die al geregeld vragen wanneer de nieuwe knollen er eindelijk zijn, maar er zijn ook veel klanten die pas geïnteresseerd zijn als de nieuwe knollen zonder loof minimaal 1 kilo wegen. Voor ieder wat wils!", lacht Berden. Het nieuwe seizoen gaat komende week van start.


Laatste weken zijn groeizaam geweest voor het gewas

Contact:
Tuinbouwbedrijf Berden
Luc Berden
Heymansstraat 81
5927 NP Venlo
info@lucberden.nl

Verkoop:
ZON Fruit & Vegetables
Michael Meijboom
michael.meijboom@royalzon.com

Publicatiedatum: